* Keşan Belediye Meclisi üyeleri, vatandaşı, kooperatifin kanuna aykırı uygulamaya koyduğu minibüs zamlarına karşı koruyamadı.

* Vatandaşlar, 18 gün boyunca fazladan ödeme yapacak.

HABER MERKEZİ

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında toplanan meclis, kamuoyunda tepki çeken ve meclis kararı alınmadan başlatılan minibüs zammı uygulamasına engel olamadı. Buna göre Keşan’da şehir içi indi-bindi ücretleri 4,50 TL’den 7,00 TL’ye, öğrenci tarifesi ise 3,25 TL’den 5,00 TL’ye yükseltildi.

10 ÜYE KATILMADI

Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda 11.00’de başlayan meclis toplantısına üyeler Nehir Gergin, Mitat Bulut, Feridun Tümer, Özlem Uybaş, Volkan Erkan, Süleyman Gürsel Paçaman, Erhan Engin, Olcay Soran, Abdi Kıyakoğlu ve Hakan Gürel, mazeretleri nedeniyle katılmadılar.

ZAMLARIN TEMMUZ’DAKİ MECLİS’TE ALINACAK KARARDAN SONRA UYGULANMASI GEREKİYORDU

S.S. 25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüs Kooperatifi, akaryakıt maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle Keşan Belediyesi’nden minibüs tariflerine zam talebinde bulunmuş, Belediye Meclisi ise 2 Haziran tarihindeki toplantısında bu talebi değerlendirmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale etmişti. Kanuna göre zamlı tarifenin, 7 Temmuz 2022’deki meclis toplantısında karar alındıktan sonra uygulamaya geçmesi gerekiyordu. S.S. 25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüs Kooperatifi yönetimi, bu tarihi beklemeden 20 Haziran 2022’den itibaren vatandaşlara zam uygulamıştı. Böylece vatandaşlar, 18 gün boyunca minibüslere fazladan ödeme yapmış olacak.

ALİOĞLU: “KOMİSYON RAPORUNUN SIZDIRILMASI DOĞRU DEĞİL”

Maddenin oylanmasından önce Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan meclis üyesi Yüksel Alioğlu, komisyonun verdiği kararın uygun olduğunu ve minibüs esnafının mazot zamlarından çok fazla etkilendiğini belirterek; “Tarifelerinin arttırılması hakları mutlaka vardır. Ancak burada yanlış bir uygulama olmuştur. Komisyon kararı alındıktan hemen sonra minibüsçüler, zammı uygulamaya başlamışlardır. Bu da meclisi hiçe saymaktır. Belediye de bu konuda maalesef görevini yapmamıştır. Bir haftadan beri zamlı tarife üzerinden vatandaşa hizmet veriyorlar. Keşke belediyemiz bunu takip edip meclis kararından sonra zammı uygulasalardı. Komisyon kararının dışarıya sızması, minibüsçülere duyurulması çok doğru bir davranış biçimi değil. Meclis kararından sonra tabi ki minibüsçüler bunu öğrenecek ve zammı uygulamaları gerekecektir. Maalesef olmamıştır, belediyenin de bunu takip etmediğini düşünüyorum. Minibüsçülerimize de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

LOFÇALI: “TEKRAR OLURSA ESNAFA KARŞI BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞECEKTİR”

İYİ Parti adına söz alan meclis üyesi Coşkun Lofçalı ise, mazot fiyatları ile ilgili sadece minibüs esnafının mağdur olmadığını, vatandaşların da enflasyon farklarından dolayı mağduriyet yaşadığını vurguladı. Lofçalı, şöyle konuştu: “Burada daha meclisten geçmeden, esnafımız mağdur diye zamlı fiyata geçmesi tabi iyi bir durum değil. Meclisi hiçe saymaktır. Tekrar böyle bir durum olursa, biz de esnafımızı korumak görevimiz ama bakış açımız onlara karşı değişecektir.”

HELVACIOĞLU: “BUNDAN SONRA CEZAİ YAPTIRIM DEVREYE GİRECEK”

Grup sözcülerinin konuşmalarının ardından bir açıklama yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise daha titiz önlemlerin alınması için halkın ve meclis üyelerinin mesajlarını aldıklarını kaydederek; “Meclisten geçmeden fiyatlara başlamasının, keyfiyetten değil de zor durumda oldukları için ama olmaması gerektiğine hemfikiriz. Olağanüstüne o yüzden aldık, orta yolu bulmak için. Bunu gerçekleştireceğiz. İnşallah bundan sonra olmayacağını, kolluk kuvvetlerimiz, zabıta grubumuz ve cezai yaptırımlarımız devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Madde, toplantıya katılan AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edildi. PAŞAYİĞİT TARİFELERİ DE ZAMLANDI

Aynı madde içinde yer alan S.S. 129 Nolu Paşayiğit Taşımacılar Kooperatifi’nin zam talebi de onaylanmış oldu. Buna göre Paşayiğit-Keşan hattı tarifesi, sivil 8 TL’den 11 TL’ye, öğrenci ise 6 TL’den 8 TL’ye yükseltildi.

FEN LİSESİ YAPILMASI İÇİN ARSA TAHSİS EDİLDİ

Toplantının ilk maddesinde “Mülkiyeti Belediyemize ait olan 1319 ada 1 parselde kayıtlı taşınmazın

Ortaöğretim Alanı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na 25 yıllığına ücretsiz olarak tahsis edilmesinin

Meclisçe ele alınması” maddesi görüşüldü.

Madde ile ilgili Emlak İstimlak Müdürü Ahmet Yaşar’ın bilgi vermesinin ardından konuşan

Mustafa Helvacıoğlu, tüm alanları Keşan’ın faydasına yönelik kullandıklarını belirterek, Keşan’a iyi bir

fen lisesi kazandıracaklarını, artılarının olacağını söyledi.

Grup sözcülerinin görüş bildirmesinin ardından yapılan oylamada madde oy birliği ile kabul

edildi.

İZZETİYE MİNİBÜS ZAMLARI KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Toplantının son maddesinde S.S. 99 Nolu Öz İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin zam talepleri görüşüldü. Sivil ücretlerin 5 TL’den 8 TL’ye, öğrenci ücretinin ise 3 TL’den 5 TL’ye yükseltilmesinin talep edildiği madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.