MİTHAT TAŞ

Bahar geldi. Eh, yaz mevsimi de yaklaşıyor. Kış mevsiminde aldığımız fazla kilolardan bir an önce kurtulsak hiç fena olmaz değil mi?

Zayıflamak denilince son yıllarda akla ilk gelen şeylerden birisi de “metabolizmamı nasıl hızlandırabilirim” oluyor. Diyete başlayan herkes daha hızlı kilo vermenin yollarını ararken elbette en çok bu soruya cevap bulmaya çalışıyor. Ancak ne yazık ki bu soruya cevap ararken de çoğunlukla hızlı kilo verdirdiğini iddia eden gıda takviyelerinin tuzağına düşüyor. Şunu unutmayınız ki hızlı kilo vermenizi sağlayacak süper bir gıda ya da gıda takviyesi yoktur. Diyet yaparken bunun bilincin de olmak çok önemlidir.

Metabolizma Nedir?

Metabolizma; bir canlının yaşamını sürdürebilmesi için vücut içerisinde gerçekleşen kimyasal olayların tümüne verilen isimdir. Bizler; büyüme, gelişme, ısı üretimi, hareket etme ve üreme gibi yaşamsal vücut faaliyetlerimizi sürdürebilmek için besleniriz. Beslenme sırasında aldığımız gıdaları vücudumuz öğüterek daha küçük parçalara ayırır. Daha sonra gıdaları parçalayarak elde ettiği besin öğelerinin bazılarından enerji üretirken bazılarını da kimyasal madde olarak kullanır. Yaşam döngümüz böylece devam eder. Tüm bu kimyasal olaylar zincirine metabolizma denilir.

Metabolizma hızı nelere bağlıdır?

Bireyin genetik yapısı, cinsiyet, yaş, kilo, boy, hormon dengesi gibi kişisel özelliklere,

Aile ve iş ortamında stres seviyesini belirleyen psikolojik ve ruhsal özelliklere,

Yaşamış olduğu alandaki hava kirliliği, iklim yapısı ve mevsim durumu gibi çevresel özelliklere ve faktörlere doğrudan bağlıdır. Bu nedenle her bireyin metabolizma hızı farklılık gösterir.

Metabolizma hızı ile ilgili bazı genel bilgiler;

Erkeklerin metabolizma hızı kadınlara göre daha hızlıdır,

Uzun boylu ve zayıf kişilerin metabolizma hızı daha yüksektir,

Mevsim sıcaklığının yüksek olması metabolizma hızını yavaşlatırken, sıcaklığın düşmesi arttırır. Başka bir ifadeyle yazın metabolizma hızımız yavaş, kışın daha hızlıdır.

Vücudun yağ oranı arttıkça metabolizma hızı yavaşlar,

Vücudun kas oranı arttıkça metabolizma hızı da artar,

Ergenlik dönemi metabolizma hızının en yüksek olduğu dönemdir ve yaş ilerledikçe azalmaya başlar. Özellikle 30 yaşından sonra hem erkeklerde hem de kadınlarda her 10 senede bir hız ortalama %2 kadar azalır,

Hızlı bir şekilde kilo almak ve vermek metabolizma hızını yavaşlatır,

Uzun süre aç kalmak ve dengesiz beslenmek metabolizma hızını yavaşlatır,

Depresyon ve ruhsal sıkıntı metabolizma hızını yavaşlatırken, korku ve panik arttırır,

Metabolizma nasıl hızlandırılır?

Metabolizma hızımızı arttırmanın en doğru ve ideal yolu spor yapmaktır. Spor yapmadan sadece gıdalarla metabolizma hızlandırma girişimleri biraz akıntıya karşı kürek çekmeye benzer. Sağlıklı bir diyet, sağlıklı bir yaşam için spor, fiziksel aktivite, zayıflama egzersizleri mutlaka hayatımızın bir parçası olmalıdır.

Metabolizma hızını arttırmak için spor dışında yapabileceğimiz diğer faaliyetler şunlar olabilir:

Öğünlerinizdeki yemek (porsiyon) miktarını düşürüp, daha yavaş çiğneyin,

Ana öğünler arasına ara öğünler koyarak az ama sık yemek yeme ilkesini uygulayın,

Yüksek karbonhidratlı gıdaları diyetinizden çıkarın,

Proteinli gıdalara diyetinizde biraz daha fazla yer verin. Mümkünse her öğünde protein içeren gıdalar tüketmeye çalışın.

Sabah kahvaltısını kesinlikle atlamayın,

Uzun süre aç kalmayın,

Hızlı kilo verdiren şok diyetlerden uzak durun.

Herkese sağlıklı günler dilerim,

Aşkla ye sağlıklı yaşa