MEHMET AYTAÇ

Keşanspor’un eski başkanlarından Zafer Sarıkeçe’nin, gazetemize sunduğu tarihi fotoğraflar ise Keşanspor’un, 1929 ve 1930 yıllarında Gümülcine’nin Altın Şafak takımıyla iki maç yaptığını gösteriyor.

"1929-1930'lu yıllarda Keşan'da bir profesyonel futbol kulübü varlığını gösteriyor"

Yerel tarih çalışmalarında bazen araştırmacılar aradıkla-rını bulamazken aramadıklarını bulurlar. Erken Cumhuriyet dönemi Keşan tarihini inceler-ken sık sık spor haberlerine rastlamam bu yazıyı ortaya çı-kardı. Türkiye futbol tarihine bakıldığında Türk toplumuna futbolun girişi 19.yy sonlarına rastlamaktadır. Tabii bu dönemde futbol daha çok gayri-müslimler tarafından oynanan bir oyun olarak karşımıza çık-maktadır. Osmanlıda ilk futbol kulübü de 1899 yılında İngiliz-ler tarafından kurulan Siyah Çoraplılar kulübü olmuşsa da çok uzun ömürlü olamamış kısa süre içerisinde kapatılmıştır. Daha sonra bilindiği gibi 1905 yılında Galatasaray Futbol Takımı kurulmuştur. 13 Nisan 1923'te Türkiye Futbol Federasyonunun kurulmuş, 21 Mayıs 1923'te FIFA üyeliğine kabul edilmiş ve Tür-kiye ilk milli maçını 26 Ekim 1923'te Romanya ile İstanbul’da oynamıştır. Bu tarihten sonra İstanbul dışında futbol yaygınlaşmaya başlar. Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra Keşan'da futbol kulübü kurulur. Bizim rastladığımız en eski tarih,

1931 yılında Keşan'da profesyonel bir futbol kulübünün olduğu ve çevre ilçelerdeki ku-lüplerle müsabakalar yaptığı-dır. Demek oluyor ki en iyi ihtimalle kulüp bir yıldır faaliyette-dir. Bu da 1929-1930'lu yıllar-da Keşan'da bir profesyonel futbol kulübü varlığını gösteri-yor. Futbol müsabakalarının, bir dönemin vazgeçilmezi panayırlar ile 23 Nisan, 19 Mayıs ve 19 Kasım kutlamalarında da sık sık düzenlendiği görülmektedir. Ayrıca Keşan'daki spor kulübünün yalnızca futbol ile sınırlı kalmadığı görülmekteydi. Özellikle de halkevinin açıldığı 1937 yılından sonra bünyesinde futbolun yanı sıra atletizm, güreş ve koşu da profesyonel anlamda yer almıştır. Keşanspor kulübüyle ilgili özellikle 1933-1942 yıllarında gazetelerde övgü dolu ifadele-re rastlanmakta, disiplinleri ve başarılarından söz edilmekte-dir. Her hafta düzenli olarak bu dallarda çalışmalarını sürdür-düklerini belirtmektedirler. 1937 tarihinde Trakya şampiyonu olan Uzunköprü futbol takımını 2-1 yenmesi Keşanspor'u gazetelerin spor sayfala-rına taşımıştır.

Ayrıca müsabakaların çok renkli geçtiği belediye başkanı, kaymakam ve jandarma kumandanın da katıldığı bir tören havasında gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. "...Keşan halkı ayaklanmıştı. Mızıkaları başta olduğu halde iki saatlik mesa-fede otomobillerle arkadaşlarını çok samimi karşıladılar, nutuklar teati olundu. Şehire büyük tezahürat arasında giril-di 1950'lere gelindiğinde Keşan Gençlik Spor ve Keşan Doğan Spor kulüplerinin sahneye çıktığını görmekteyiz. 1954 yılında kurulan Keşan Doğan Spor Kulübü Demokrat Parti'nin futboldaki temsilcisi, Keşan Gençlik Spor ise Cumhuriyet Partisi'nin spor temsili olmuştur. Bu takımların karşılaşmaları da biraz bu havada gerçekleşmiştir. 1961 yılında Keşan Gençlik Spor Kulübü'nün yönetim seçim toplantı-sının olaylı geçtiği ve Temmuz 1961'deki seçim sonucunda yönetim kuruluna E. Turan Samakof, Mehmet Gürer, Saadettin Özkul, Osman Nuri Başlın, Turgut Çeliktürk ve Süleyman Nasip Çakıcı seçilmiştir.