SONGÜL KONAR

Erkin, Trakya, önemli doğalgaz ve enerji hub merkezi haline gelmiştir. Bu konuda bölgesel enerji ihtiyaçlarımız için yerel girişimciler aracılığıyla ucuz doğalgaz kullanabilecek enerji üretim santralları kurmamız gerektiğini ısrarla vurguluyorum” dedi.

“YERÜSTÜ VE YERALTI KAYNAKLARI AÇISINDAN DA ÇOK ÜSTÜNLÜKLERE SAHİPTİR”

Doğalgaz boru hatları geçişinin tamamlandığında bölgemizden yılda 80 milyar m3 doğalgaz taşınacağını söyleyen Hüseyin Erkin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Trakya, geçmiş tarihsel kültür ve medeniyetlerin yaşadığı, Asya–Avrupa bağlantı köprüsü olmuş önemli bir coğrafi alandır. Yerüstü ve yeraltı kaynakları açısından da çok üstünlüklere sahiptir. Toprak yapısı ve iklimsel desteği sayesinde önemli bir tarım potansiyeline sahiptir. Başta tarihi İpek Yolu olmak üzere önemli ticaret yolu olmuştur. Günümüzde de Asya kıtası enerji kaynaklarının Avrupaya taşınmasında önemli bir enerji köprüsü haline gelmiştir. Doğalgaz boru hatları geçişi tamamlandığında bölgemizden yılda 80 milyar m3 doğalgaz taşınacaktır. Trakya önemli doğalgaz ve enerji hub merkezi haline gelmiştir. Bu konuda bölgesel enerji ihtiyaçlarımız için yerel girişimciler aracılığıyla ucuz doğalgaz kullanabilecek enerji üretim santralları kurmamız gerektiğini ısrarla vurguluyorum.”

KEŞAN- İPSALA- ENEZ HINTERLANDINDA DOĞALGAZ VE PETROL ARAMA SONDAJLARI HIZ KAZANACAK”

1960’lı yıllarda bölgemiz yeraltı zenginlikleri araştırması için yabancı bir firmaya sondaj faaliyetleri ihale edildiğini, bu bilgilerin 300 metreye kadar olan yeraltı suları ve jeolojik formasyon ile ilgili olanları kullanılarak faydalanıldığını, lakin daha derinlerdeki bilgilere bakıldığında, 2006 yılında yeraltı kaynaklarımızın arama ve işletilmesi ile ilgili yasal düzenlemelerden sonra dev petrol şirketleri ortaklığı ile bölgemizde petrol ve doğalgaz sondaj çalışmaları başlatıldığını dile getiren Erkin, “Coğrafi havza bazında baktığımızda Trakya da Muratlı–Lüleburgaz hinterlandı ile Edirne merkez kuzey doğu bölgesi Süleoğlu ve Keşan hinterlandı Doğalgaz ve Kaya Gazı rezervi açısından verimli bölgelerdir. Kuzeye doğru Karpatlar bölgesi petrol yatakları sahalarına uzanan jeolojik formasyon bölgemizde derinleşmektedir. Yapılan etüt ve arama çalışmalarında ve de açılan kuyularda ki veriler bölgemiz yeraltı kaynaklarımızın varlığını doğrulamaktadır. Süleoğlu bölgesinde (Geçkinli–Habiller–Demirhanlı köyleri) açılımına nezaret ettiğimiz ve açılan diğer doğalgaz kuyuları 1200–1500 m civarındadır. 24 kuyu çalışır halde olup yenilerinin de açılması önümüzdeki yıllarda gerçekleşecektir. Özellikle bu sahalarda termal su sıcaklığı 500 C olabilecek rezervler mevcut olup Muratlı ve Kırklareli de açılmış üretime hazır iki kuyu mevcuttur. MTA’nın 2017-18 yatırım programında Edirne Musabeyli köyü hudutlarında Kırklareli Osmancık köyü ve Vize merkezde olmak üzere 3 kuyu açılması yatırım programında başlatılmıştır. Özellikle İstanbul sebze pazarına çok yakın olmamız açısından sera sebzeciliği için büyük avantaj sağlayacak seracılığı teşvik edecektir. Bu itibarla bölgemiz açısından çok önemli olan bu konular için projeler üretip hayata geçirecek girişimleri başlatmakta geç kalınmaktadır” dedi.

Erkin sözlerinin sonunda, “Tabii ki bu önemli nimeti çıkarırken taşırken ve de kullanırken çevreye oluşacak zararları asgari düzeye indirgeyerek çalışma yapılması esası unutulmamalıdır” vurgusunu yaptı.