BÜLENT SAYLAM

Değirmendereli, lavanta ürününün önemi ve ekimin bölgede yaygınlaştırılması gerektiğini kaydederek, “Lavanta çiftçimizin bütçesine olumlu katkı yapacak” dedi.

DÖNÜM BAŞINA 4 LİTRE CİVARINDA BİR YAĞ ALMAYI PLANLIYORUZ

Lavanta ekiminde 4.yılını doldurduklarını hatırlatan Değirmendereli, “Trakya Bölgesi’nde alternatif bir ürün arayışı içerisinde, 4 yıl önce yaptığımız ekimde verimli sonuçlar alıyoruz. 3’üncü yıl itibariyle, dönüm başına 2,5-3 litre aralığında yağ aldık. Bu yıl 4 litre civarında bir yağ almayı planlıyoruz. Buğday ve ayçiçeğinden elde edilenin 5-6 katı gelir elde ediliyor. Ayrıca, diğer ürünler gibi fazla masrafı olmayan bir üründür. Lavanta, bir defa ekildiğinde 20 yıl süreyle yaşayan bir bitkidir. Yıl içerisinde çok fazla bakım istemeyen bir bitkidir. Dünyada, lavanta yağı ve balı gibi ürünlerin tüketimi hızla yayılmaktadır. Pazarı açık alternatif bir üründür.” şeklinde konuştu.

LAVANTA ÜRETİMİ YEREL ÇİFTÇİLER BAZINDA YAYGINLAŞTIRILMALI”

Lavanta üretiminin bölge açısından son derece değerli olduğunun altını çizen Değirmendereli, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgemizde yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Hemşerilerimiz, ekimler konusunda bizden gerekli bilgiyi alabilirler. Lavanta üretimini yerel çiftçiler bazında yaygınlaştırmalıyız. 50 dönüm tarlası olan çiftçimiz, en azından 3-5 dönümüne lavanta eksik. Faydasını gördükten sonra ekim kapasitesini artırsın. Bu anlamda çiftçimizin bütçesine olumlu katkı yapacak bir bitkidir.”