16 Haziran 2002 tarihinde, içlerinde Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK)’nin de bulunduğu 5 dernek tarafından kurulan Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF), Mart ayı yönetim kurulu toplantısını Keşan’da gerçekleştirdi. 

EDAK’ın işbirliğinde, Keşan Belediyesi ve Keşan Kent Konseyi’nin desteğiyle Keşan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (KEDAK)’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, 25 Mart 2017 Cumartesi günü, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nde bulunan Keşan Kent Konseyi toplantı salonunda yapıldı.

Saat 11’de başlayan toplantıya, K-77 Yalova Arama Kurtarma Derneği ve Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) Başkanı Adem Demirel, AKDF’nin başkan yardımcıları Ünsal Acar (GÖNDAK/Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği Başkanı) ve Hüseyin Uygun, genel sekreteri Nevzat Çetin (İstanbul/TÜRK CAN Kurtarma Derneği Başkanı), saymanı Serhad Ceylan (Edirne/EDAK), yönetim kurulu üyeleri Veli Tiryaki (Aydın/UMUT Arama Kurtarma Yardım ve Eğitim Derneği Başkanı) ve Kadir Akbulut, denetim kurulu üyeleri Özlem Kale ve Tayfun Özden, Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) Başkanı Zeki Çağlar, Keşan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (KEDAK) Başkanı ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan ile katılımcı derneklerin üyeleri katıldılar.

TEORİK VE PRATİK EĞİTİM ÇALIŞMASI YAPTIK

Toplantının açılışını yapan EDAK Başkanı Zeki Çağlar, Keşan’da 2015 yılında kurulan Keşan Arama Kurtarma Derneği ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, kurucuları arasında bulundukları Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu’nun yönetim kurulu toplantısını Keşan’da yapmayı planladıklarını, KEDAK’ın da buna evsahipliği yapmayı kabul ettiğini belirterek, KEDAK yöneticilerine teşekkür etti.

KEDAK Yönetim Kurulu Başkanı ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan da, Keşan mücavir alanlarının birinci derecede, Keşan merkezinin ikinci derecede deprem bölgesi olması nedeniyle Keşan’da bir arama kurtarma derneği kurulmasına karar verdiklerini, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ın da bu oluşuma destek verdiğini belirterek, “Amacımız, bir taraftan deprem ve diğer doğal afetlerde müdahale ekibi oluşturma çalışmaları yürütürken, diğer zamanlarda da özellikle başta deprem olmak üzere tüm doğal afetlerle ilgili olarak halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktır. Bunlarla ilgili olarak Edirne Arama Kurtarma Derneği’nin desteğiyle üyelerimize teorik ve pratik eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Son olarak da 1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası’nda, ikokul öğrencilerine yönelik deprem eğitimi ve yetişkinlere yönelik ilkyardım eğitimi verdik. Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu’yla işbirliği içinde olmak ve sizlerin deneyimlerinizden yararlanmak isteriz. Toplantınızı Keşan’da gerçekleştirdiğiniz için, AKDF yönetimine ve aramızdaki bağı kurduğu için EDAK yönetimine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından, AKDF Yönetim Kurulu, gündemindeki maddeleri görüştü.

Toplantıda, 13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde, federasyon üyesi derneklerin ve KEDAK’ın katılımıyla Edirne Sarayiçi’nde ortak bir deprem tatbikatı yapılması da kararlaştırıldı.