Eğitim-Sen Edirne Şubesi dün yaptığı açıklamada, eğitim yöneticilerinin sendikal-siyasal referanslarla belirlenmesini kabul etmediklerini söyledi.

Eğitim Sen Şube Başkan Salim Enginar yaptığı açıklamada, “Büyük ölçüde üst düzey eğitim yöneticilerinin değerlendirmelerine dayanan, eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçları açıklanmış ve 7 bin okul müdürünün büyük bölümü siyasi gerekçelerle resmen tasfiye edilmiştir.  Sendikamızın bugüne kadar eğitim yöneticilerinin performans değerlendirmesine tabi tutulması ve atanma biçimleri ile ilgili olarak yapmış olduğu tespit ve eleştirilerin ne kadar haklı olduğu bir kez daha görülmüştür. Yıllardır eğitim kurumlarını ‘şirket’ gibi yönetip, okullarımızı ‘Ticari işletme’ haline getiren MEB, başta Eğitim-Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, bugüne kadar eğitimde yaşanan piyasa merkezli dönüşüm sürecinin karşısında engel olarak gördüğü okul müdürlerini tek tek tespit ederek görevden almıştır.  

Başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi ve görevlendirilmesi uygulamaları, hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksundur. MEB okul müdürlerin değerlendirilmesi sürecinde çok sayıda okulda “adrese teslim” görevlendirmeler yaparak, bir kez daha siyasi iktidarın en stratejik kurumu olduğunu göstermiştir.

Eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde siyasi referanslar değil, liyakat ilkesi temel alınmalıdır. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde hiçbir baskı ve yönlendirmeye izin verilmemeli, her okul kendi yöneticisini, o okuldaki eğitim bileşenlerinin katılacağı demokratik seçimlerle yine kendisi seçmelidir” dedi.  

Eğitim-Sen’in protesto açıklamasına katılan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Gücüyener de getirilen yönetmelikle mülakat yöntemi ile yapılan yönetici atamalarının yanlış olduğunu, yasal dayanağının da olmadığını söyledi. Özellikle Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarıyla mülakat yöntemiyle yapılan atamaların iptal edildiğini ve buna rağmen hala mülakat yoluyla atama yapıldığını belirtti. Gücüyener, daha öncesinde kendisi gibi aynı durumda olan yöneticilerin de yöneticiliklerinin objektif davranılmadan bilinçli ve kasıtlı bir şekilde sona erdirildiğini söyledi. Gücüyener, “9 yılda 7 tane takdir ve başarı belgesi ödülüm olduğu halde 75 puan altı bırakılarak başarısız ilan edildim” dedi.