Keşan Eğitim İş Keşan Temsilcilik Başkanı Erol Yazla, 22 Ocak’ta başlayacak yarıyıl tatili öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ev ödevleriyle ilgili gönderdiği genelge hakkında konuştu. Ödev konusuna öğretmenlerin karar vermesi gerektiğini kaydeden Yazla’nın açıklaması şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığı, 22 Ocak’ta sömestr tatiline girecek olan öğrencilerle ilgili 81 il Milli Eğitim Müdürlükleri’ne genelge gönderdi.

Her yarıyıl tatili öncesi bakanlıktan benzer açıklamalar yapılıyor.

Gerekçesi ise; öğrencilerin yeni döneme dinlenmiş bir şekilde sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini ve ilgi alanlarına da zaman ayırabilmelerini sağlamak.

EĞİTİM BİR DİSİPLİN İŞİDİR

Peki ‘Başlayacak olan yarıyıl tatillerinin verimli bir şekilde geçirmelerini sağlamak’ cümlesinin içini nasıl dolduracağız. Eğitimde popülizm olmaz, olmaması gerekir.

Eğitim bir disiplin işidir. Ödev de onun bir parçasıdır. Yok saymak kimseye bir şey kazandırmaz. Öğrenilen bilgilerin pekişmesi için ödev olmazsa olmazların başında gelir.

Duyarlı veli ve öğrenciler zaten bunun farkında. Zannedilmesin bakan genelge yayınladı diye tatilde ders adına hiçbir şey yapılmayacak. Öğretmen ödev vermese bile bu öğrencilerimizin tüm yarıyıl ders planları ve çalışma dokümanları şimdiden hazırdır.

Bakın özel okullar şubat tatilinde bir vesile ile öğrencileri okullara çağırmasın.

TATİLDE DİNLENMEK ELBETTE EN BÜYÜK HAK

Tabi ki özveriyle çalışan eksiklerini zamanında tamamlayıp yorulan öğrencilerimiz için tatilde dinlenmek elbette en büyük hak. Ama ödeve ihtiyacı olmayan öğrenci kadar eksiklerini tamamlamak ve pekiştirmek için ödeve ihtiyacı olan öğrenci de vardır ve yarıyıl tatili bu durumdaki öğrenciler için büyük bir fırsattır.

EN İYİ KARARI ÖĞRETMEN VERİR

Bizce bunun kararını en iyi öğretmen verir. Çünkü öğrenciyle birebir ilgilenen takviye edilmesi, tekrarlanması ve pekiştirilmesi gereken eksiklerini bilen yine öğretmendir. Bu yüzden ödevin çeşidine,  ağırlığına, dozuna hangi öğrenciye ne vereceğine öğretmen karar verebilecek yetkinliktedir ve öğretmen karar vermelidir.

Bu yarıyıl tatilinde asıl konu; eğitim ve öğretiminin aksadığı bölgelerimizdeki telafinin nasıl yapılacağı ve bu öğrencilerimizin nasıl yetiştirileceğidir.

Tüm öğrencilerimize sınav kaygısından uzak, birbirleriyle yarıştırılmadığı, imkan ve fırsat eşitliğinin sağlandığı, yaparak ve yaşayarak öğrendikleri çağdaş ve laik bir eğitim sistemi dileğiyle iyi tatiller diliyorum.”