Geçen haziran ayında isimleri değişen Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bir lise ve bir ortaokulun yeni tabelaları yerlerine takıldı.

Bilindiği gibi, Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin adı Dr. Rıfat Osman Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Keşan İmam Hatip Ortaokulu’nun adı da Süleyman Şah İmam Hatip Ortaokulu olarak değiştirilmişti. Söz konusu değişikliğin, “Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul ve Kurumlara Ait Açma Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği” doğrultusunda, Edirne İl Milli Eğitim Komisyonu kararıyla yapıldığı kaydedilmişti. Söz konusu tabelalar geçen hafta sonu okullara takıldı.   

DR. RIFAT OSMAN KİMDİR?

Türkiye’nin ilk radyologlarından biridir. Röntgen uzmanı olarak 1903 yılında atandığı Edirne’de tarih, kültürel araştırmalar ve çalışmalar ile tanındı. Edirne’de çeşitli yapıların projesini çizmiştir. Edirne’deki ilk müzenin (Arkeoloji Müzesi) kurucuları arasındadır. Edirne’nin ilk müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni 1925 yılında Selimiye Camii Avlusu’nda Arif Dağdeviren ve Necmi İğe ile birlikte kurdu.

Edirne şehir rehberi niteliğindeki “Edirne Rehnüması”, Edirne’deki saray yapıları üzerine araştırmalarını yayınladığı “Edirne Sarayları” ile “Edirne Tarihi” ve “Edirne Evkaf Tarihi” adlı eserleri yayınlamıştır.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli rol oynayan paşalardan biri olan Süleyman Şah, bazı kaynaklarda Süleyman Paşa olarak geçer. Tarihte bilinen ilk Osmanlı Medresesini açarak imparatorluğun temel eğitim biriminin oluşmasında rol oynayan devlet adamıdır. 1332 yılında İznik'te açtırdığı medrese, avlulu medreselerin ilk örneği olup binada 11 hücre, 1 dershane ve 19 kubbe bulunmaktadır.