AYGÜL KONAR

Uluçay, Sürücü kurlarının Mili Eğitime bağlı özel okullar ile aynı statüde bulunduklarını, okulların eğitim öğretime ara vermesi durumunda sürücü kurslarının da ara verdiğini söyledi. Şu anda teorik derslerin online olarak yapıldığını belirten Uluçay, uygulamalı direksiyon derslerini ise yüz yüze verdiklerini söyledi. 

Uluçay, “Şu anda uygulama eğitimini yüz yüze yapmamıza izin var fakat hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması devam ettiği ve bizim de uygulama sınavlarımız hafta sonu olduğu için direksiyon sınavları 4 Ocak sonrası Milli Eğitimle beraber belirleyeceğimiz bir tarihe ertelendi” dedi.

ULUÇAY, KIŞ LASTİĞİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Kış döneminde sürücülere uyarılarda bulunan Uluçay, “Sürücü adayları gerekli eğitimleri almak zorunda fakat iklim koşullarından dolayı yaz dönemi adaylarımız kış şartlarını göremiyor. Bu anlamda bilinçli sürücü yetiştiremiyoruz. Yurt dışında bu durum daha farklı. Kış döneminde 1 Aralık itibariyle kış lastiği uygulaması var. Sürücüler Kış lastiğinin sadece kar yağdığı dönemlerde kullanılabileceğini zannediyor ama bu yanlış bir düşünce. Yaz lastiği diye tabir edilen lastikler 7 derecenin altında donarak, kendi yetisini kaybediyor. Bu, araç fren mesafesine ve yol tutuşuna engel bir durum. Kış lastiği diye tabir edilen lastiklerin kauçuk oranı daha fazla olduğu için soğuk havalarda kendini sıkmayarak daha emniyetli bir sürüş ve fren mesafesi sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“ARACIN YOL TUTUŞU TAMAMEN LASTİKLE ALAKALI BİR DURUMDUR”

Sürücülerin özellikle yağmurun ilk yağmaya başladığı anda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Uluçay, “Yağmur yağmaya başladığı anda zemine yapışan tozlar kaygan bir zemin oluşturuyor. Ayrıca çiğ düştüğü zamanlarda da sanki buzun üstündeymişiz gibi fren mesafemiz uzayabiliyor. Genellikle bizim ülkemizde bir anlayış var, sürücüler iyi bir araba kullanıyor ise çabuk durabileceğini düşünüyor. Bu yanlış bir anlayış, arabamız ne kadar iyi olursa olsun üzerindeki lastikler kullanım şartlarına uygun değilse o araç güvenli değildir. Aracın yol tutuşu tamamen lastikle alakalı bir durumdur. Ayrıca karlı ve yağışlı havalarda takip mesafelerine dikkat etmemiz gerekiyor. Şehir içindeysek özellikle yayalara dikkat etmememiz gerekiyor çünkü dikkatsiz bir sürücü kaygan zeminde karşıdan karşıya geçmek isteyen bir yayaya aracı gerekli mesafede durdurmayarak çarpabilir” şeklinde konuştu.