AYŞİN SEÇİL GEZER

İkinci el araç ticaretinde yetki belgesi sahibi olabilmek için mesleki yeterlilik belgesi, 13 Mayıs 2018 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmişti. 

Dün saat 15.00’te, Keşan TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek toplantı hakkında bilgi veren Keşan Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Keşan TSO 6. Grup Meslek Komitesi Üyesi Göksel Aktaş, 13 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle, ikinci el motorlu taşıt ticaretine ilişkin usul ve esasların düzenlendiğini belirtti. 

Yönetmelikle birlikte, 2. el araç ticaretinin güvenli, kayıtlı ve sistematik yapılması için önemli adımlar atıldığını belirten Aktaş, düzenlemeye göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan tacir ve esnafın işletmeleri adına yetki belgesi almaları gerektiğini bildirdi. 

Bu bağlamda inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda sınav gerçekleştiren Keşan TSO’nun Mesleki Yeterlilik Kurumu onayının ardından TOBB MEYBEM A.Ş. yetkisiyle bölgede 2. el oto alım ve satışı yapanlara yönelik sınav organize edeceğini belirten Göksel Aktaş, “İkinci el araç ticareti sektöründe devrim olarak nitelendirilen yönetmelik uyarınca alınması gereken yetki belgesi için ilk şart mesleki yeterlilik belgesidir. Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin belirli niteliklere haiz kişilerce yapılması sağlanacak. Yönetmeliğe göre, ikinci el araç ticaretinde hizmet verecek iş yeri sahipleri, gerekli yetki belgesi için esnaf ve sanatkâr odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olması gerekiyor. Ayrıca, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti şartı aranıyor. Yetki belgesi almak isteyenlerin iflas etmemiş veya iflas ettiyse bile itibarını yeniden kazanmış olması, iflas anlaşması ilanının bulunmaması, devletin güvenliğine ve anayasal düzene yönelik suçlardan ceza almamış olması isteniyor.”  dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ÖN KAYITLARINI BAŞLATMIŞ DURUMDAYIZ

Son dönemde Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlediklerini ifade eden çantacı veya firma adıyla iletişime geçen kişilere rağbet edilmemesi konusunda uyaran Aktaş, “Esnafımızı ve yetkililerimizi uyarmak istiyoruz. Bölgemizde, Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak kişi ve kuruluşların odamız ile irtibata geçmesi rica ediyoruz. Bu kapsamda odamız da Mesleki Yeterlilik Belgesi alanında, TOBB Meybem A.Ş. ortaklığında birçok meslek dalında yeterlilik belgesi düzenlemenin mücadelesini vermektedir. Şu anda ikinci el araç alım satımı ile ilgili mesleki yeterlilik belgesi ön kayıtlarını başlatmış durumdayız. Konu ile ilgili de 27 Temmuz Cuma günü saat 15.00’te sektör ile ilgili herkesi odamızda gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantısına davet ediyoruz.” şeklinde konuştu. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi alımı için son tarihler ise; mevcut işletmeler için 01 Ocak 2019, yeni kurulacak işletmeler için 01 Eylül 2018 ve lise mezunu olmayanlar için 13 Ağustos 2018 olarak belirlendi.