HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Girdi maliyetlerinin her geçen gün artması nedeniyle esnafta fiyatlarına zam yapmak zorunda kalıyor. Şehitlik Parkı köşesinde seyyar tezgahta pilav satan Salih Danacı da, camekanına astığı özür yazısıyla fiyatlarına zam yaptı.

Müşterilerinin birçoğunun öğrenci ve esnaftan oluştuğunu ifade eden Danacı, “Maalesef yükselen fiyatlardan biz de etkilendik. Her şeye zam geldi. Akşam aldığımız fiyatı sabah farklı alıyoruz. Mümkün olduğunca ‘bu kış zam yapmayacağım’ dedim, ‘öğrencimi üzmeyeyim’ dedim ama maalesef ayranlara bir anda zam geldi. Ayranın kolisi bir anda 19 liradan 27 liraya çıktı, ben de etkilendim, zam yapmaya mecbur kaldım” dedi.

GEL DE İŞİN İÇİNDEN SEN ÇIK

Ayran başta olmak üzere pilavda ve paketlemede kullanılan tüm malzemelerin zamlandığını dile getiren Salih Danacı, “Ayrana zam geldi, pirince zam geldi, tereyağına zam geldi. Ben tereyağı ile pilav yapıyorum özelliği zaten tereyağlı olması ama her gün durmadan ona da zam geliyor. Sadece bunlar değil, pilavları paketlemek için aldığımız alüminyum kutular da öyle; 40 liraydı bir anda zam geldi 70 lira oluverdi. Yalnızca bununla da kalmıyor, kapağı da para, kaşığı da para, poşeti de para. Gel de işin içinden sen çık, Ben gidişatı hiç iyi görmüyorum. Her gün her gün zam. Bugün aldığımızı yarın başka bir fiyatla alıyoruz. Markete gidiyorum 100 liraya aldığım şeyi yarına 150 liraya alıyorum. Fiyatlar durmadan artıyor, nereye kadar gidecek bilmiyorum. Yine de hayat devam ediyor; ama bu bir yere kadar gider. Uzun sürmez, her şeyin bir sonu vardır”

ANLAYIŞLI KARŞILADILAR

Fiyatlarda 2 liralık zam yapan ve yeni tarifesini de camekanına astığı ‘Özür dilerim’ notuyla müşterilerine duyuran Danacı, “İki liralık bir zam yaptım ama bu yine de öğrenciyi etkiliyor; çünkü öğrenci babasından alıyor parayı ve ona göre ihtiyacını gideriyor. Zam yaparken üzüntü duydum. Onların ek bir işi yok, kimi 20 lira alıyor, kimisi 15 liraya alabiliyor; buna göre günlük geçimini sağlıyor. İlk başlarda fiyat artışına bazıları tepki verdi, ama el mecbur. Onlar da durumu biliyorlar ve görüyorlar. Sonra tezgah camına yazınca, onlar da anlayışlı karşıladılar ‘abi suç sende değil’ diyorlar” diyerek müşterilerinin kendisine desteklediğini söyledi.