Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, 2014 yılı ürününde ayçiçeği destekleme fiyatının 24 kuruştan 30 kuruşa yükseltilmesi ve Trakya Birlik’in 2013 yılı taban fiyatını hâlâ açıklamaması üzerine görüşlerini bildirdi.

Trakya çiftçisinin 2013 yılında ayçiçeği ürününden umduğunu bulamadığını belirten Şen, “Bölgemiz çiftçisi üründe umduğunu bulamadığı gibi Trakya Birlik’i de yanında göremedi” dedi.

TRAKYA ÇİFTÇİSİ YAPILANI UNUTMAZ

Destekleme bedeli için açıklanan 6 kuruşluk farkın her şeye rağmen sevindirici olduğunu ve çiftçiye verilecek her kuruş destek için teşekkür ettikleri de ifade eden Şen,Trakya çiftçisi geçen yıl piyasada fiyatlar yüksek olmasına rağmen malını öncelikle Trakya Birlik’e verdi. Trakya Birlik geçen yıl da planladığı rakamlarda alım gerçekleştirdi. Ancak çiftçinin malını alım sezonunda açıkladığı avans fiyatı ile almıştı. Bugün 2014 yılının ikinci ayına yaklaşmamıza rağmen hâlâ taban fiyatı açıklamadı. Bu durum çiftçilerimiz açısından çok büyük bir muamma. Trakya Birlik yönetiminin bu davranışı bence çiftçileri pek ciddiye almadığının göstergesi. Trakya Birlik, gerekirse <aldığım avans fiyatı taban fiyattır> diye bir açıklama yapsın çiftçilerin de bu yöndeki beklentisi bitsin. İnsanları bir beklenti içine sokarak adeta onlarla dalga geçmenin bir anlamı yok” diye konuştu.

SUÇ BİZDE

Taban fiyatın açıklanmamasında Trakya Birlik üst yönetiminin bir suçunun olmadığını, onların, belirledikleri bir strateji doğrultusunda işlerini yapıyor olduklarına da değinen Şen, şöyle konuştu: “Bu konuda suçlu aranacaksa  suç Trakya Birlik’i oluşturan biz çiftçilerin.  Suç, üst yönetimi seçen üyelerin, delegelerindir. Bu konuda nedense hiçbir tepkilerini dile getirmiyorlar. Keşan Ziraat Odası olarak bu durumlara tepki gösteren Edirne’deki tek çiftçi kuruluşuyuz. Edirne merkezde, diğer ilçelerde de çiftçi kuruluşlarımız var ve oralarda da yerel basın mevcut.  Nedense çiftçi kuruluşu yöneticileri basına bir açıklama yapmayı akıllarına getirmiyorlar ya da getirmek istemiyorlar.” 

DOLAR’IN FİYATI ARTTIKÇA MALİYETLERİMİZ DE ARTIYOR

Şen, açıklamasının sonunda doların hızla yükselmekte olduğuna ve bu durumun çiftçinin girdi maliyetlerini hızla yukarı çektiğine de dikkat çekerek, “En büyük giderimiz mazot ve fiyatı 5 liraya dayandı.  Çiftçinin, bu 5 kuruşluk 10 kuruşluk destekleme artışları ve her yıl değişen ve bir türlü belli olmayan alım politikaları ile ayakta kalması, üretim yapması çok zor.” dedi.