BÜLENT SAYLAM

Zincir marketlerde sigara ve ekmek satışının yasaklanması halinde mahalle baklalara bir nebzede olsa nefes aldıracağını söyleyen Kemal Cingöz, açıklamasına şöyle başladı: “Zincir marketlerde sigara ve ekmek satışının yasaklanması henüz yasalaşmadı. Bu karar meclise gidecek ve bu şekil bir karar çıkarsa küçük esnafın hayrına olacaktır. Çünkü bu zincir marketler mahalle bakkallarını bitirecek konuma gelerek neredeyse bitirdi. İnşallah bu hayata geçer ve bir nebze de olsa mahalle bakkalları nefes almış olur.”

“ZİNCİR MARKETLERDE MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA GİBİ ÜRÜNLERİNİN SATILMASI DOĞRU DEĞİL”

1.500 metre karelik alanlarda ve zincir marketlerde mobilya ve beyaz eşya tarzı ürünlerin satılmayacağı iddialarına da değinen Cingöz, “1. 500 metre karelik alanlarda ve zincir marketlerde mobilya ve beyaz eşya tarzı ürünlerin satılmayacağı söyleniyor. Bunlar henüz bilindiği gibi taslak halinde ve şu an yasalaşmış bir durum yok. İnşallah buda yasalaşır. Zincir marketlerde mobilya ve beyaz eşya gibi ürünlerinin satılması doğru değil.  Mobilyayı üreten ya da hizmet sektöründe bu işi hangi esnaf yapıyorsa onun satması lazım. Bana göre zincir marketlerin sadece temel gıda ürünleri dediğimiz yiyecek ve içecekleri satması lazım. Birçok meslek grubu var ve her meslek grubu kendi işini yapmalı.” dedi.

“UZUNKÖPRÜ İLÇESİNDE ORTALAMA 28 TANE ZİNCİR MARKET VAR”

Mahalle bakkalları ve küçük esnafın korunması için Mahalle bakkallarının 200 metre yakınında zincir market açılmamasına yönelik yapılan düzenlemenin şu an için bir faydasının olmadığını ifade eden Kemal Cingöz, “Bundan sonra açılacak olanlar için geçerli ama ufak ilçelerde bundan sonra çok fazla zincir marketlerin açılacağını düşünmüyorum.  Şu anda Uzunköprü ilçesinde ortalama 28 tane zincir market var. Bu çıkan yasanın çok yaralı olacağını düşünmüyorum. Çünkü açılan zincir marketler açıldı. Yasa çıkmadan önce özellikle Uzunköprü’de zincir market açılması konusunda ciddi oranda bir artış oldu. Bundan sonra açması için bir sebep yok. Bu çıkan yasanın belki uzun yıllar sonra bir faydası olabilir ama bu gün için bir faydası yok.” ifadelerini kullandı.

AÇILAN DÜKKÂNLAR KAPATILANLARA GÖRE YAKLAŞIK ORTALAMA YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE

2021 yılında Edirne genelinde 1.835 dükkân açılıp, 770 tane dükkân kapandığı ve açılan dükkânların kapananlara oranla ortalama yüzde 100’ün üzerinde olduğunun altını çizen Cingöz, “Dün aldığımız verilere göre 2021 yılında bin 835 tane açılan dükkân açılırken, 770 tanede dükkân kapatıldı. Baktığınız zaman açılan dükkânlar kapatılanlara göre yaklaşık ortalama yüzde 100’ün üzerinde. 25 bin TL nakit, 25 bin TL kredi kart adı altında esnaf olanlara devlet tarafından kredi verdiği için açılan dükkân sayısında artış oldu. Devletin verdiği krediden yararlanmak adına herkes esnaf olma gayreti içerisine girdi.”

“KONGRELERİN ESNAF VE SANATKÂRLAR İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Yapılacak kongrelerde tüm adaylara başarılar dileyen Kemal Cingöz açıklamasını şöyle tamamladı: “Kongrelerimizin başlaması dolayısıyla esnaf camiasına, Edirne’mize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Edirne İlinde ilk kongrede Başkanlığını yaptığım Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odası tarafından gerçekleştirildi. Bugün ikinci kongreyi gerçekleştiriyoruz. Hafta sonu da 3 yerde kongre olacak.  Bundan sonra her hafta ortalama 2-3 tane yapılarak Mart ayının sonuna doğru tüm kongreler tamamlanmış olacak. Yapılacak seçimlerde aday olan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Kongrelerin esnaf ve sanatkârlar için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”