HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan İnşaatçılar, Emlakçılar, E-Ticaret ve Elektrik Tesisatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndaki basın açıklamasına; Başkan Ertuğrul İlman'ın yanı sıra, Başkan Vekili Şuayip İsmail Büyükvarlık ile Yönetim Kurulu Üyesi Nedret Özkan katıldı.

Doğalgaz ve elektrik faturaları, akaryakıt ve inşaat maliyetlerine gelen zamlardan dolayı esnafın zor günler geçirdiğinin altını çizen İlman, “Bunlarla ilgili gerekli düzenlemelerin ve indirimlerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle elektrik faturaları işletmelerimize çok yük getirerek belini bükmekte. Bunlarla ilgili düzenleme ve çalışmalar yapılsa da şu ana kadar her hangi bir faydasını görmedik. Akaryakıta gelen zamlardan dolayı esnafımız araçlarıyla birlikte montajına ve inşaatına gidip çalışmakta zorluk çekiyor. Bu bize çok büyük maliyetler getiriyor. Bunlarla ilgili gerekli düzenlemeler sağlanıp esnafa uygun bir şekilde yapılmasını bekliyoruz. İnşaat maliyetleri çok yükseldi ve 3 kat artmış durumda. Bu da esnafa yansıyan bir zorluk.  Malzeme tedarikinde de zorluklar yaşamaktayız. Gelen zamlar bütün esnafı etkiledi ve inşaat sektörü durma noktasına geldi. Böyle gitmesi halinde bir iki ay içerisinde inşaat sektörü tamamen durma noktasına gelecek ve ekonomiye çok büyük kayıplar verecek” dedi.

METREKARE BAZINDA MALİYETLER 6 İLA 7 BİN TL CİVARINDA

İnşaat sektörünün metrekare maliyetinin ortalama 6 ila 7 bin TL civarında seyrettiğini belirten İlman, “Metrekare bazında baktığımız zaman şu anki maliyetler ortalama 6 ila 7 bin TL civarında seyretmekte. Bu maliyetler yarın ne olur bilemiyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde fiyat artışları bekliyoruz. Bu fiyat artışları maliyetlere yaklaşık olarak ortalama yüzde 10 ila 15 seviyelerinde yansımasını bekliyoruz. Bu fiyat artışlarından dolayı maliyeler 7 bin TL üzerinde seyredecek.  Keşan’da yeni başlayan ya da ruhsat alan inşaat yok denilecek seviyelerde. Şu anda belediyenin verdiği ruhsat sayısı 2 veya 3’ü geçmiyor. Önceki dönemlerde bu sayılar daha yüksek seviyelerdeydi. Sektöre baktığımız hızlı artışların olup koşması lazımdı. Sektörümüz durma noktasına geldi. Şu anda yapılması planlanan ve devam eden inşaatlar arasında yüzde 40 ila 50 oranında azalma var. Yıllık ortalama 100 ila 150 proje çıkması gerekirken  bu durum 30 ila 40’lara inmiş vaziyette. Bu durumda imalat ve inşaat sektöründe çalışanları, müttehitleri, demircileri, tedarikçi firmaları ve nakliyeciler olmak üzere bütün sektörleri etkilemekte. Çünkü bu sektörler buna bağlı” diye konuştu.

BİR METREKÜP BETON 700 İLA 800 TL

Keşan’daki beton fiyatlarındaki artış konusuna da değinen Ertuğrul İlman, “Keşan’da beton şantiyesi olan firmaların sayıları belli. Burada müttehitlere beton tedariki sağlayan 3 – 4 tane firmamız var.  Bu firmalarda kendilerine göre haklı. Çünkü akaryakıt, elektrik, çimento, su ve doğal gaz olmak üzere her şeye zam geldi. Bu zamlardan dolayı fiyat artışları yapıyorlar. Beton santrallerin elinde olan keyfi bir artış değil. Malzeme ve maliyet artışlarından dolayı bu zamlar yapılıyor. Müttehitler de diğer firmalarda kendilerine göre haklılar. Nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Şu anda bir metreküp beton 700 ila 800 TL civarında seyretmekte. Bu fiyatlar yarın bir gün bin lira seviyelerine çıkacak.  Şu an bile bin lira rakamları telaffuz etmekteler ve bunlar çok büyük rakamlar. Bu ortalama yüzde 30’a denk gelmekte. Böyle gitmesi halinde bir ila bir buçuk ay içerisinde inşaat maliyetlerinin yüzde 10 ile 15 oranında artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

SADECE ENEZ’E GİDİP GELMENİN MALİYETİ 500 LİRAYI BULUR

Bir aracın Enez’e gidip gelme maliyetinin 500 lirayı bulduğunu belirten İlman, “Şu anda 17 lira olan mazotun 20 lira seviyelerine çıkması bekleniyor.  Akaryakıta en son yine 1.53 lira zam geldi. KDV indirimi yapılıp farklı oranlarda düzenleme yapılsa da bunun çok etti ettiğini düşünmüyoruz. Dünya piyasalarında petrolün belli bir maliyeti var ve durum ulaşım ve nakliye olmak üzere her şeye yansıyor.  Örneğin inşaat sektörüyle uğraşan biri iki veya üç çalışanıyla birlikte aracını Enez’e göndermesi ona 200 ila 250 TL civarında bir yakıt maliyeti oluşturacak. Bunun yanı sıra gönderdiği adamların da 200 ila 250 TL civarında bir maliyeti. Sadece Eneze gidip gelmenin maliyeti 500 lirayı bulur. Bu adam ne kadar iş yapıp ne kadar kazanacak? Bu durumlarla karşı karşıyayız ve aylardır siftah yapamayan arkadaşlarımız var” dedi.

Ertuğrul İlman ayrıca geçen Cuma günü Keşan’ın 100. yılı kutlamaları programı için yapılan toplantıya davet edilmedikleri için katılmadıklarını bildirdi.