AYGÜL KONAR

Gaytancıoğlu yaptığı değerlendirmede açıklanan ücretin sağlıklı düşünülmediğini söyledi. 

“BİRKAÇ AY SONRA ENFLASYON RAKAMIYLA ASGARİ ÜCRET ERİYECEK”

Asgari ücretin Cumhuriyet Halk Partisi’nin önerisi doğrultunda açıklanmadığını belirten Gaytancıoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi:“Asgari ücret, Cumhuriyet Halk Partisi’nin önerisi doğrultusunda açıklanmadı. Biz net 3 bin 100 TL olmasını istemiştik ancak hükümet 2 bin 825 TL verdi. Açlık sınırı zaten 2 bin 700 TL civarında, bunun 100 üzerinde bir ücret verdi. Bu bir yıllık olduğu için birkaç ay sonra enflasyon rakamıyla asgari ücret eriyecek. Üzücü olan, Türkiye’deki ücretlilerin nerdeyse yarısının asgari ücret seviyesinde bir ücret alması. Bu hiç iyi bir şey değil. Hâlbuki bu dönemde işçilere daha yüksek bir ücret verilmesi, ekonominin çarklarının daha rahat dönmesi açısından fayda sağlayacak. Burada ücretin yüksek tutulması devlet tarafından finanse edilmesi lazım, işveren katkısının az olması lazım. 2 bin 340 TL’lik bir asgari ücret varken bunun üzerinden vergi ödeyen bir işveren yine aynı şekilde vergiye devam etmeli, işçinin eline 3 bin 100 TL verilmeliydi. 2 bin 825 TL verildiyse bunun vergisinin yine işveren tarafından az ödenmesi istihdam kayıplarını önler.”

“BUNU HÜKÜMETTE BİLİYOR AMA NEDENSE TÜRKİYE’Yİ İYİ YÖNETEMİYOR”

Hükümetin bir yılı beklemeden yeniden bir asgari ücret belirlemesi gerektiğini önemle vurgulayan Okan Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu kadar düşük bir asgari ücret ile insanların sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenemeyeceğini, evinin ihtiyaçlarını karşılamayacağını çok iyi biliyoruz. Bunu hükümette biliyor ama nedense Türkiye’yi iyi yönetemiyor. Ekonomi politikaları son derece zayıf. Asgari ücret birkaç ay sonra açlık sınırının altında kalacak, yoksulluk ücreti olacak. Asgari ücretin sağlıklı belirlendiğini düşünmüyoruz. Kiralar, gıda, ulaşım, haberleşme, insanların bir sürü masrafı var. Asgari ücret insanları tatmin edebilecek bir ücret değil. Hükümetin bir yılı beklemeden yeniden bir asgari ücret belirlemesi gerektiğini her fırsatta savunmaya devam edeceğiz.” 

“DEVLET BUNU ÖRNEK ALMALI”

Cumhuriyet Halk Parti’li bazı belediyelerin asgari ücret hakkında yaptığı açıklamalar hakkında konuşan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cumhuriyet Halk Parti’li bazı belediyeler kendi içlerinde bu sorunu çözdüler. Partimizin belirlediği en düşük rakam 3 bin 100 TL ve üzerinde rakamlar açıkladılar. İşçiye ve emekçiye bir katkı sağlamak amacıyla belediyelerimizin sosyal politikalarını iyi uygulaması neticesinde yapılabiliyorsa devlette bunu örnek almalı.”