BÜLENT SAYLAM

İşsizliğin üretim sektörüne yapılacak yatırımlarla aşılacağını söyleyen Gaytancıoğlu, “Fabrikalar kurarsınınız, tarlaları işlersiniz burada elde ettiğiniz ürünleri değerlendirirsiniz pazarlarsınız, paketlersiniz birçok sanayiye, birçok imalat sektörüne, hizmet sektörüne iş çıkar.” dedi.

SANAL BİR İŞSİZLİK AZALTMA PROJESİ

AK Parti ile Türkiye’nin üretimsizliği tanıdığını kaydeden Gaytancıoğlu, “Türkiye AKP’li yıllarla üretimsizliği tanıdı. Üretmeyen, ithalatçı bir ülke tamamen istihdamı betonda, inşaat sektöründe gören; vasıfsız iş gücünü inşaat sektöründe değerlendirerek işsizliği azaltan politikalarıyla uzun yıllardır mücadele verdi. Ancak bunun yanlış sanal bir işsizlik azaltma projesi olduğu biz sürekli söyledik. Çünkü konutlar, yapıldıktan sonra kendini üretmeyen yapılardır. Gerçek üretim nedir? Fabrikalar kurarsınınız, tarlaları işlersiniz burada elde ettiğiniz ürünleri değerlendirirsiniz pazarlarsınız, paketlersiniz birçok sanayiye, birçok imalat sektörüne, hizmet sektörüne iş çıkar. AKP’li yıllarda tek haneli olan işsizlik rakamları maalesef ekonomik durumundan dolayı çift haneli rakamlara çıktı.” dedi.

% 18’LERİ AŞAN BİR İŞSİZLİK VAR

Cumhuriyet tarihinin en büyük işsizlik rakamlarının AK Parti Hükümetleri döneminde yaşandığını dile getiren Gaytancıoğlu şöyle konuştu: “Şu anda da resmi verilere göre % 11’lere yaklaşan bir işsizlik var; ama örneğin DİSK’in işsizlik raporuna göre % 18’leri aşan bir işsizlik var. 6,5 milyonluk bir genç nüfusun özellikle iş aramaktan ümidini kaybettiğinin, işsiz olduğunun gerçek göstergesidir. Şöyle söyleyelim TÜİK bu hesaplamaları yaparken Türkiye İstatistik Kurumu daha çok 1 ay çalışanı da 1 yıllık çalışmış gibi; mevsimlik çalışanı da yıllık çalışmış gibi; işten umudunu kesenleri iş aramayan kesim gibi göstererek rakamları düşürüyor. Ama gerçekte biz dışarı çıktığımızda işsizliğin ne boyutta olduğunu özellikle biz milletvekili olarak her 10 arayandan 9’unun iş aradığını bildiğimizden bu varsayımları yapabiliyoruz.” 

TARIMDA GİZLİ BİR İŞSİZLİK VAR

Türkiye’de işsizlik rakamlarının % 20’leri bulduğunu iddia eden Gaytancıoğlu, “Buna en güzel örnek İspanya’dır. İspanya, açık iş arayanları tespit ettiğinde bu rakamın % 25’lere-30’lara yaklaştığını görmüştür. Türkiye’de gerçekten böyle bir araştırma yapılsa bizde bu rakam daha da yukarılara çıkabilir. DİSK’in araştırmasının rakamlarının üstüne bile çıkabilir. Çünkü ev hanımları, potansiyel olarak iş bulamıyor; öğrenciler iş aramıyor ancak bir iş bulsalar çoğu çalışabilecek yani geçici işlerde çalışabilecek çok sayıda insan var. Aynı şekilde tarımda gizli bir işsizlik var. Buğday ve ayçiçeği tarımı yapan çiftçiler herhangi bir iş olanağı bulabilseler geçici işlerde çalışabilecekler.” şeklinde konuştu.

FAKÜLTE VE YÜKSEK OKULU MEZUNU GENÇLERİMİZ MAALESEF İŞSİZ

En önemli işsizlik örneğinin üniversite mezunlarında olduğunun altını çizen Gaytancıoğlu, “22-23 yaşında askerliğini yapmış, fakülte ve yüksek okulu mezunu gençlerimiz maalesef işsiz ve ailelerinden harçlık alarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu da yaklaşık % 40’lar düzeyinde yani genç işsizlerin oranı Türkiye’de çok fazla. Genç işsizleri biz istihdama kanalize edemezsek büyük bir sorun olarak karşımıza gelecek.”

EKONOMİK KRİZİN DAHA BAŞINDAYIZ

 Türkiye’de üretim dinamiklerinin geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye üretim dinamiklerini harekete geçirmeli, konut sektöründen, inşaat sektöründen yatırımları alarak daha çok üretim sağlayan sektörlere; tarıma, imalat sanayine, ağır sanayiye yönlendirmeli ve bu tür yatırımları desteklemeli teşvik etmeli. Turizm gibi bacasız sanayiyi vasıflı-vasıfsız iş gücünü kullanabileceği yatırım ortamını alarak işsizliği çözmek zorunda ama AKP hükümetinin bu konuda hiçbir çabasının da olmadığını da görüyoruz. Bu tür tedbirlerle işsizliği çözülebileceğini hiçbir dünya ülkesinde görmedik; Türkiye’de de görmeyeceğiz. Ekonomik krizin daha başındayız. Korkarım ki bu kriz derinleştiğinde, işsizlik rakamları katlanarak artacak. Bundan da kimse memnun olmayacak.”