AYŞİN SEÇİL GEZER

İlk olarak Fransa’nın Paris ve Nice şehirlerine gerçekleştirdiği ziyaret hakkında konuşan Helvacıoğlu, “Trakya Kalkınma Ajansı’nın, Trakya Kariyer isimli 24 ay süren bir projesine Keşan TSO olarak biz de paydaş olduk. 2-8 Temmuz 2017 tarihlerinde Fransa Çalışma Ziyaretinde odamızı temsilen bizler de bulunduk. Çok paydaşlı ortaklık modeliyle kariyer hizmetlerinin verilmesine yönelik Teknik Destek Operasyonu başlığındaki bu proje 2 Temmuz’da başladı, 8 Temmuz’da da bitti. 24 ay süren bu projede, kurumu ve bölgeyi temsil ettik. Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nin yetkilileri ve rektörleri, Trakya’daki Çerkezköy ve Çorlu’da bulunan 3 OSB (Organize Sanayi Bölgesi) müdürümüz ve Kalkınma Ajansı uzmanları ve sekreteri katıldı. 15 kişilik bir organizasyondu. Bu organizasyon inovasyon ağırlıklıydı.” dedi.

FRANSA’DAKİ GİRİŞİMCİLERİN NASIL BAŞARILI OLDUĞUNU İNCELEDİK

Ziyarette ilk temaslarına Paris’te başladıklarını kaydeden Helvacıoğlu, “40 yıldan bu yana hem Fransa’da hem de oradaki bölgesel ve Avrupa Birliği düzeyindeki eğitimin mevcut düzenine çözüm getiren uzman bir kuruluşu ziyaret ettik. Konular, Fransa mesleki eğitim sisteminin çözümlenmesiydi. Farklı düzeydeki kararların etkileşimde olduklarının anlaşılmasıydı, eğitim stratejisiydi. İşin özü; Fransa’daki mesleki eğitimin incelenmesi, Fransa’daki iş gücünün nasıl kaliteli hale geldiğinin araştırılması. Fransa’daki girişimcilerin nasıl başarılı olduğunu inceledik. Yine Fransa’da üniversite mezunlarının iş hayatına nasıl adapte olduklarını öğrendik. Fransa’da girişimcilik gücüne nasıl hükümetin ve oradaki kuruluşların fayda sağladığını ve adaptasyon süresinde yardım ettiğini öğrendik.  Bu vesileyle bu iş için bizim gibi odalar, ajanslar, vakıflar ve dernekler kurulduğunu gördük. 6 gün boyunca eğitim ve seminerlere katıldık. Bunun dışında Nice’te bir kongreye katıldık. Kongre de ‘İnovatif Şehir 2017’ kongresiydi. Yani geleceğin akıllı şehirlerini hazırlayan bir kongreydi. Şehir içi mağazacılığı, ulaşım, turizm, enerji, spor, kültür alanları, yeşil şehir, gürültü ve çevre kirliliği başta olmak üzere şehircilik ve inovasyonu öne çıkaran bir etkinlikti. Bu etkinlikten sonra Fransa’nın büyük bir ekonomi gazetesine gittik. Ülkenin ekonomideki inovasyonunu, önemini anlattılar bize. Fransa yenilenme yoluna girmiş. Ülke, standart yapıdan yorulduğu için yenileşme şart olmuş. Heyecanı yeniden gündeme getirmek için girişimciliği ön plana çıkartmışlar. Yeni fırsatlar için ülke yeni politikalar üretmiş. Yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirler peşine düşmüşler. Topluma ve çevreye fayda sağlayan, sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran, çözümler üreten yaklaşımları destekleyen yapı ile inovasyonu birinci sıraya koyan Fransa, başarı hikâyesini böyle yazmış.” ifadelerini kullandı.

ODAMIZI, ÜLKEMİZİ TEMSİL ETTİK

Trakya Kalkınma Ajansının yönettiği 15 kişilik grup ile Fransa’nın mesleki eğitim yapısını, girişimciliğini ve yenilikçi düşüncelerini iş hayatında nasıl geliştirdiklerini anlamaya çalıştıklarını belirten Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “10’a yakın kurum ve kuruluştan bilgi aldık. En son da bir kongreye katıldık. Akıllı şehirler kongresiydi bu ve Nice’e gittik. Dünyanın 10 akıllı şehrinden biri seçilmiş olan Nice’te oldu bu kongre. Orada enerji ile ilgili, yenilikçilikle ilgili, inovasyonla ilgili çok önemli bilgiler edindik. Paris, Nice ve diğer ilçelerde sosyal gezilerimiz oldu. Hem odamızı temsil ettik, hem ülkemizi temsil ettik hem de Trakya Kalkınma Ajansı’nı en iyi şekilde orada temsil etme yetkisini hepimiz gösterdik. Rektörlerimiz, genel sekreterlerimiz, iş adamlarımız vardı.”

TÜRKİYE’DE DAHA ÇOK YOL ALINMALI

Basın mensuplarının sorusu üzerine ülkemizdeki mesleki eğitim konusuna değinen Helvacıoğlu, “Mesleki eğitim konusunda Türkiye’de daha çok yol alınmalı diye düşünüyorum. Türkiye’de eksiklerimizi görüyoruz. Mesleki eğitimde üniversitelerimizin sadece eğitim yaptıklarını gördük. Fransa’daki üniversitelerde uygulamalı eğitimler olduğuna şahit olduk. Okul bittikten sonra yine birçok kurum ve kuruluş üniversite ve mesleki eğitim mezunlarını daha da pratik hale getirmek için, tecrübe kazanması için eğitimler verildiğini gördük. Dernekler ve vakıflar kurulmuş, üniversite hayatını bitirdikten sonra iş hayatına geçmeden burada pratik eğitimler ve pratik hazırlıklar yapıyorlar. Üniversite bitiyor, maça çıkmadan önce antrenman yapılıyor sonra da iş hayatına atılıyorlar. İş hayatına başlamadan önceki antrenman bölümünü Fransa çok iyi yapmış. Her şehirde dernek ve vakıflar kurulmuş, devlet bunlara destek vermiş. İşe başlamadan önce eğitimler, seminerler, paneller yapılarak işe hazır hale getirilmiş çalışacak kişi. Girişimci mi olacaksın, çalışan mı olacaksın, patron mu olacaksın; bunun belirleyicisi olmuş vakıflar, dernekler, kurum ve kuruluşlar. Bizim de mesleki eğitimlerimize ulusal standartlar getirilmeli. Mesleki eğitimlerimiz çok önem kazanmaya başladı ve bunu halkımız bilmiyor. Ne iş olsa yaparım dönemi bitti. Bittiği noktada bizim de bundan sonra insana ve insan kaynaklarına yatırım yapmamız lazım. İnsan kaynakları modelleri ve ofisleri kurmamız lazım. Okulu bitirdikten sonra işin hazır olmadığını Fransızlar da biliyor, tüm Türkiye de biliyor. Bizde okul bitince iş hazırmış gibi düşünülüyor. Bunun Avrupa’da böyle olmadığı aşikâr. Ulusal mesleki eğitimlere çok önem veriliyor, böyle bir ülkeye gittik. Ve çok dersler aldık. Bunu Türkiye’de uygulamak için kurumlarımızla paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

TOBB DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJESİ ANLATILDI

Açıklamasının devamında Fransa dönüşü gerçekleştirdiği Ankara ziyaretini değerlendiren Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Dönüşte Keşan’a gelmeden önce Ankara’ya gittik. Ankara’da TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde odalar ve borsalar olarak davet edildik. Marmara Bölge toplantısıydı. Ekonomi ile ilgili ilk 6 ay değerlendirildi. Ankara’yı ziyaret etmemizin en önemli nedenlerinden biri; bugüne kadar neler yaptığımızı, odalar ve borsalar birliğinde, odalarımızda neler yapıldığıyla ilgili bir gündem ürettik.  Asıl ziyaret amacımız şuydu; TOBB dijital dönüşüm projesi bize anlatıldı. Artık herkes evinden, işinden, odadan belge alabilecek hale geliyoruz. Hizmet ayağa gidecek. Keşan TSO hizmeti ayağına gönderecek, odaya gelmek zorunda kalınmayacak. İnternetinden, cep telefonundan veya ofisinden, istenilen tüm belgeleri ticaret ve sanayi odasından alabilecekler. TOBB’un bu dijital dönüşüm projesine Keşan TSO olarak biz de katıldık. Online belge dağıtım hizmetini de bu şekilde değiştirmiş olduk.”

Ayrıca 1 Ocak’tan itibaren, belgesi olmayan, ehliyeti olmayan ustalar eğer inşaatlarda çalışırsa kişi başı aylık 527 TL ceza kesileceğini de hatırlatan Helvacıoğlu, 50’den az çalışanı olan iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2017 tarihinden 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendiğini de söyleyerek sözlerini noktaladı.