Keşan Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hasan Meriç, dün yaptığı açıklamada, bölgemizde görülen son yağışların yazlık mahsulü çok olumlu bir şekilde etkilediğini bu nedenle arıcılar olarak bu yılın bal üretimi için iyi bir sezon olacağını umduklarını söyledi.

 SAROZ GÜNEŞİ MARKAMIZ VAR

1990 yılında kurulan kooperatifin halen 28 ortağının bulunduğunu ve 2006 yılında ''Saroz Güneşi'' markasını tescil ettirdiklerini belirten Meriç, şöyle konuştu: ''2007 yılından bu yana arıcı üyelerimizin ballarını gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra kavanozlara koyarak parekende olarak  satışa sunuyoruz.

ORTAKLARIMIZIN MALINI TOPTAN SATIYORUZ

Esas satışımız ise sezon sonunda isteyen ortaklarımızın ballarını biraraya getirerek toptan satış yapıyoruz. Bu şekilde satışlarda alıcılara karşı az da olsa yüksek fiyat isteme durumumuz oluyor. Geçen yıl bu şekilde hareket ederek ortaklarımız arasında bin 200 teneke bal toplayıp hepsini birden bu şekilde değerlendirdik.”

 Keşan Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin, Türkiye’de sadece arıcılık alanında faaliyet gösteren birkaç kooperatiften biri olduğunun da altını da çizen Meriç, Edirne ve Keşan olarak bölgemizde arıcılığın belli bir seviyeye geldiğini ifade etti.

BAHAR BALININ HASADI BAŞLADI

Şu an için Enez tarafında arıcılık yapanların bahar ballarının hasadına başladıklarını da bildiren Meriç,Bu yıl özellikle çiçek balı için çok iyi bir sezon olacağını umuyoruz. Bölgemizde görülen son yağışlar yazlık mahsulü çok olumlu bir şekilde etkiledi. Ayçiçekleri neredeyse çiçek açmaya başladı. İnşallah bereketli ve bol verimli bir yıl olacak” diye konuştu.

BU İŞ ÇOĞUMUZUN İKİNCİ İŞİ

Kooperatif ortaklarının tamamının Keşan ve yakın çevresinde arıcılık yaptığını ve içlerinde gezginci arıcı olmadığını da bildiren Meriç,Bizim ortaklarımızın büyük bir çoğunluğu emekli memur veya öğretmen. Bu işi edindiği 100-120 kovan arı ile ikinci iş olarak yapıyor ve hedeflediği kadar para kazanabiliyor. Bir de bu işi daha büyük çapta yapan arıcılarımız var. Onlar hem bizim bölgemizde hem de başka yerlere giderek üretim yapıyorlar. Bizim bölgemizde büyük çapta arıcılık yapan arkadaşlarımız var ve bu işten daha büyük paralar kazanabiliyorlar” şeklinde konuştu.

ARICILIKLA 2 ÇOCUĞUMA ÜNİVERSİTE OKUTTUM

Kendisinin de arıcılığa ek iş olarak başladığını anlatan Meriç,O yıllarda devlet memuru olarak çalışıyor ve yaklaşık bir milyon 500 bin lira maaş alıyordum. Ancak aynı zamanda 2 tane çocuğumu üniversitede okuttuğum için aylık masrafım 3 milyon 500 bin liraydı. Tüm bu gerekli parayı bu arıcılıktan kazandım. Gerekli emek ve özen gösterildiğinde arıcılık bereketli ve kazançlı bir iş” şeklinde konuştu.

FİYATLARDAN MEMNUNUZ

Açıklamasının sonunda bal fiyatları konusunda da görüş belirtip şu an için fiyatın uygun olduğunu ifade eden Meriç ”Balın tenekesi bugünlerde 180-190 liradan gidiyor. Bu fiyat önümüzdeki günlerde 200 liraya kadar çıkabilir. Perakende olarak da bu yıl bir kilo balı 10-12 lira arasında sattık. Bu fiyatlar korunursa arıcıların bir sıkıntısı olmaz. İnşallah fiyatlar daha önceki yıllarda olduğu gibi tenekesi 130-140 liraya düşmez” dedi.