Saat 13.00 sıralarında Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündeme dair sorunlar görüşülerek değerlendirmelerde bulunuldu.

İlk sözü alan Sındım, 1 aydır Keşan’da görev yaptığını ifade ederek, “Daha önce İpsala’da görev yapıyordum. Baktığımız İpsala ile Keşan aynı düzlemde değil. İpsala tarım sektörü ve çeltik ekonomiye hâkim durumda. Keşan’da ise ticaret var. Özellikle Saros Körfezi’nin olması nedeniyle yaz aylarında nakit akışı oluyor. Ancak yaşanan olaylar nedeniyle nakit döngüsünde sıkıntı yaşandı. Umarız bu hafta izinlerin normale dönmesiyle beraber esnafımız belki de iki aylık işi bir ayda yapacak. Zor bir süreçten geçiyoruz. 2017’den itibaren olumlu gelişmelerin faydası olacaktır. Şuanda faiz oranlarında düşüşler başladı. Konut kredilerinde faizler düşecek. Mevduat karşılığı düştü. Bu çok önemli. Piyasalara çok büyük etki yapacaktır. Kredi vadileri önümüzdeki dönemde artacak. 2017’ye pozitif bakıyoruz.” diye konuştu.

SICAK PARAYA ULAŞAMAZSAK GELİŞEMEYİZ

Sonrasında söz alan İsmail Şapçı, şunları kaydetti: “2016’da üst üste sıkıntılı olaylar yaşadık. Rusya uçağının düşürülmesiyle birlikte turizmde bir negatif etki görmüştü. FED faiz artışı sıkıntısı vardı. Gelişmekte olan bir piyasayız ve sıcak paraya ihtiyacımız var. Sıcak paraya ulaşamazsak gelişemeyiz. Orta doğuda sıkıntılı ülkeler vardır. Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda problemler vardı. 2016’da terör de arttı. Bu da iç turizmi negatif etkiledi. Yabancı turist sayısı çok azaldı. 2016 bu tarz olaylarla geçerken bir de darbe girişimi yaşadık. O da dış basına yansımasında olumsuz algılandı. Şu anda ilişkilerin normalleşmesi sürecindeyiz. Rusya ile görüşmeler başladı. Alınan önemlerle 2017’ye daha umutlu bakmamızı sağlayacak.”

YAŞANANLARI İYİ ANLATMAMIZ GEREK

Daha sonra söz alan Kadir Mutaf, yaşanan darbe girişiminin Yunanistan’da bir belirsizlik yarattığına dikkat çekerek, “Turizm sektörünün hareketlenmesiyle birlikte Batı Trakya’daki soydaşlarımızın ve Yunanistan’da yaşayanların dönüşleri olacaktır. Yaklaşık 1 aydır belirsizlik durum devam ediyor ve tedirginlik vardı. Ancak bu kara bulutlar kalktı gibi görünüyor. Ancak ülkemizde yaşananları iyi anlatmamız gerek. Bölgemizde negatif bir durum olmadığını daha fazla söylemeliyiz. Umutluyum.” şeklinde konuştu.

5-6 BİN TL CİVARINDA BİR DÖNÜŞÜM BEDELİ OLACAK

Toplantının devamında Mertan Dağtaş söz alarak, Keşan’da bu yıl kullanılacak olan ithal kömür konusuyla ilgili şunları söyledi: “Kömür kriterleri değiştirildi. Standart kömür isteniyor. Bölgemizdeki kömürleri artık Keşan içerisinde satılması artık çok mümkün değil. Ancak Keşan ithal kömür için pazar anlamında çok hazır gözükmüyor. İthal kömürde fiyatlar daha yüksek. Alış fiyatı neredeyse 2 katı. Ödeme seçenekleri de farklı. Yakıcıların tecrübe etmedikleri bir ürün. Hep birlikte bir tecrübe yaşayacağız. Bu sene doğalgaz gelse bile uygulaması olmayacak görülüyor. İstenilen kömür kısmen maliyeti arttıracak. Keşan’daki firmalar ithal kömür getirme işine soyundu. Geçtiğimiz yıllarda yerli kömür satan firmaların bir kısmı ithal kömür getirmek için bağlantı yaptı. Doğalgaz konusunda hattı döşenmesi konusunda ise bazı mühendis arkadaşlar hazır olduklarını söylüyorlar. Dışarıdan da bazı firmalar gelecektir. 180 milyon TL’lik bir pazar söylüyor. Ancak vatandaşımız pek hazır değil. Hane başına 5-6 bin TL civarında bir dönüşüm bedeli olacak. Bunun tüm apartman sakinleri tarafından kabul edilmesi gerek. Bazı yerlerde sorun çıkması bekleniyor.”

KREDİ KARTLARINA TAKSİTLENDİRMEYİ AÇTIK

Sonrasında sözü alan Mustafa İşçimen ise, Saros Körfezi’nin tamamen yerli turiste hizmet verdiğini belirterek, “Bu nedenle Rusya ile yaşanan krizden sonra oluşan sancıyı biraz daha hafif hissedeceğimizi düşünüyordum. Bunu da gözlerimizle gördük. Darbe girişimine kadar iyi bir performans vardı. Daha sonra 1 hafta sıkıntı çektik. Şuanda artarak devam eden geri dönüşler var. Bu arada turizmi hareketlendirmek için kredi kartlarına taksitlendirmeyi açtık. En büyük pazar İstanbul. Bölgemize çok yakın. Turizm olarak önümüzdeki 1 ayın sezonun en iyi 1 ayı olacağını düşünüyorum. Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması Keşan’ın girdi olarak 1 ayını kurtaracaktır. Bayramdan sonra da milli eğitim ile ilgili atamalar gecikirse okulların açılmasının 3 Ekim’e kaydırılması gündemde. 18 Eylül’e kadar yoğun bir sezon başladı.” dedi.  

ÇOK ÜRETMELİ VE İSTİHDAM SAĞLAMALIYIZ

Toplantıda son olarak Mustafa Helvacıoğlu konuştu. Helvacıoğlu, “Gündeme dair güzel bir toplantı oldu. Okulların açılması, izinlerin geri verilmesi, bayramın yaklaşması,  ayçiçeği hasadının başlaması, Saros Körfezi’nin yoğunlu; 2016’ın en yoğun 1 ayını yaşayacağımız anlamına geliyor. Ticari hareketlilik olacak. 15 Temmuz’daki darbe girişimindeki pranganın ayaklarımızdan kalkması, demokrasinin güçlenmesi önümüzdeki günlere umutla bakmamıza sebep oldu. 2016’nın iyi ama 2017’nin daha iyi geçeceğinden hemfikiriz. İş dünyası olarak daha çok üretmeli ve istihdam sağlamalıyız.” dedi.

Konuşmaların ardından toplantı sohbet şeklinde devam etti.