Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ve T.C. Filibe Ticaret Ataşeliği işbirliğiyle dün saat 14.30’da Keşan TSO Meclis Toplantı Salonunda, Bulgaristan ile iş yapan ve iş yapmayı planlayan firma temsilcileri ile birlikte ortak yatırım alanlarının tespiti ile ilgili ortak İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Kaymakam Nuri Özder, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, T.C Filibe Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri, T.C Filibe Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği Uzmanı Deniz Yumer ve bazı firma temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında söz alan Yüksel Alioğlu, “Burada hakikaten Keşan’a ve sınıra yakın bölgelerimizin, Bulgaristan’a veya Yunanistan’a olsun, ticaretin mutlaka geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sizlerinde burada olması ve bizleri bilgilendirmeniz ayrıca onur verici sizlere çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

BULGARİSTAN TOPLUMUYLA 600 YIL BİRLİKTE YAŞAMIŞIZ

Sonrasında söz alan Mustafa Helvacıoğlu Keşan TSO, İpsala ve Keşan Ticaret Borsası, iş dünyası ziyaret edilmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bulgaristan ile yapılacak olan iç ve dış ticaretin temsilcileri, yapanlar, yapacaklara bir duyuru yaptık. Bu duyuru karşısında da bugün hem basın yoluyla hem de bugünkü toplantı yoluyla Bulgaristan ile yapılacak olan iç ve dış ticareti sizlerden duymuş olacağız. Artık küresel bir dünyaya geldik sınırlar kalktı. Akşam İzmir’de ki toplantıda da şahit olduk. Sayın Başbakanımızın ifadesi, son Brüksel ziyaretinde belirttiğine göre vizeleri de ortadan kaldıracak. Vizelerin ortadan kalkması turizmi, ticareti karşılıklı gelişi, gidişi dostlukları daha da geliştirecek gözüküyor. Filibe dediğimiz yer Edirne sınırına 150 km mesafede, Biz de Edirne vilayeti olarak Bulgaristan’ın ticaret merkezine en yakın yeriz. Bulgaristan toplumuyla 600 yıl birlikte yaşamışız. Artık dostlukları ekonomiye dönüştürmek zorunluluğunda olduğumuza inanıyoruz. Son yıllarda devlet politikası olarak ticari ataşelerimizde bir dinamik yapı var. Eğer 500 milyon dolar ihracata geleceksek, 2023’e hazırlanacaksak, Türkiye’yi dünyanın en iyi 10 ekonomisine sokacaksak bu eylemlerin, bu çalışmaların olması gerekiyor. Biz iş dünyası açısından bu taraftan bakıyoruz.” dedi.

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİP KARARA DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİR

Daha sonra konuşan Nuri Özder, Toplantının faydalı olacağını düşündüğünü belirterek, “İlçemizde böyle bir toplantı yapılması çok güzel. Başka ülkelerdeki yetkilerle de böyle temaslar kurulup yapılabilir. Keşan’ın potansiyelinin iyi olduğunu düşünüyoruz, sınıra çok yakınız. Bunları ticari anlamda da ilişkileri geliştirip karara dönüştürmek gerekir.” İfadelerine yer verdi.

BU BİZİM ASLİ VAZİFEMİZ

Sonrasında konuşan Barış Yeniçeri şunları söyledi: “Dünyanın 200 noktasında 160’a yakın ülkede siz iş dünyasının temsilcileri olarak faaliyet gösteriyoruz. Bulunduğumuz ülkenin iş dünyasını da Türkiye ile buluşturuyoruz. Bu bizim asli vazifemiz. Filibe bizim Bulgaristan’da açılan 2. Ticaret Ataşeliği konumunda bulunuyor. 29 Ekim 2012’de faaliyet başladık. Ülkemize en yakın Ticaret Ataşeliklerinden birisi bu anlamda ben istedim ki coğrafi yakınlığın yanı sıra var olan potansiyeli aktive edelim canlandıralım. Bu anlamda Sayın başkan ve diğer ticaret odaları da bizi davet etiler, biz de karşılıklı icabet ederek bu toplantıları gerçekleştiriyoruz.”

Toplantı karşılıklı ekonomik bilgilendirme, yapılan sunum gösterisi ve karşılıklı sorularla son buldu.