Fast-food gıda sektöründe önemli bir pazar payına sahip olan döner işyeri sayısı gün geçtikçe artıyor.

Keşan’da tavuk döneri, et dönerine oranla daha çok yaygınlaşmış görünüyor.

Bu iki grubun hitap ettikleri kesimler arasında ise farklılıklar yaşandığı döner ustaları tarafından söyleniyor.

30 yılı aşkın bir süredir bu sektörün içinde olduğunun altını çizen Döner Ustası Nusret Sevinç, kalite düşüklüğünün devam etmesi halinde ülkedeki döner sektörünün yara alacağını savundu.

Sevinç, şu değerlendirmelerde bulundu: “Et dönere göre kısmen ucuz ve hafif olmasından dolayı tavuk döner biraz daha fazla rağbet görüyor. Fakat tavuk dönerin tadı ile et dönerin tadı arasında büyük fark var. Müşteriler her iki dönerin tadının farkındalar. Keşan’da çok fazla dönerci var fakat 3-4 adet et döneri yapan yer var. Et dönerin bu kadar az olmasının nedenlerinden bir tanesi tavuk döneri yapan işyeri sayısının fazla olması. Keşan’da yaklaşık 30-40 işyerinde tavuk döneri satışı yapılıyor. Vatandaşların talepleri yeterince karşılanıyor. Keşan gelişen bir ilçe. Biz dönerci esnafı olarak bunun farkındayız. Fakat bu şu demek değildir: Gelişen Keşan’a 30-40  adet dönerci az demek değil. Hatta fazla durumda. Az maliyetli bir iş olduğundan çok çabuk dönerci açılıp kapanabiliyor.”

Sevinç, “Et döneri yapan yerler, memur ve esnaf kesimine hitap ederken, tavuk döneri genelde öğrenci kesimine hitap ediyor. Fakat biz et dönerin de öğrencilere hitap etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Müşterilerimiz personelden ve yemek çeşitlerimizden memnun. Müşterilere 30 yılı aşkın süredir bu lezzeti sunmaktan gurur duyuyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Diğer bir et döneri ustası Yaşar Kiraç, et dönerin maliyetinin yüksek olduğunu belirterek,“Genelde döner çeşitleri öğle yemeği olarak yenilir. Zamanı kısıtlı olan büyük bir kesimin uğrak yeri dönerciler. Esnaflar ve memurlar et dönere çok rağbet gösteriyor. Öğrenci gibi kısa zamanda yemek ihtiyacını gidermesi gerekenler ise tavuk dönere yöneliyor.” dedi.

Tavuk dönerinin ustalık gerektirmediğini, et dönerin ise ustalık istediğini ileri süren Kiraç, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’da ayda 2 bin 500 kilo et döner tüketimi olduğunu söyleyebiliriz. Çok az yapılmasına rağmen çok fazla rağbet görmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Tabii ki et döneri tavuk dönerine göre çok daha lezzetli. Et döner herkesin damak tadına hitap edebilecek bir yemek türüdür. Bu nedenle her kesimin gelip bu lezzeti tatmasını istiyoruz.”

Döner ustalarından Hüseyin Doğru ise bu sektörün hakkı verilerek yapılması gerektiğini belirterek, “Keşan’da ne kadar tavuk döner ucuz olsa da vatandaşlar kalite arıyor. Tavuk döner et dönere oranla daha rağbet görür. Çünkü Keşan’da öğrenci, asker ve fast-food tarzı yemek yiyen kişi sayısı çok. Et döner daha üst kısımlara hitap ediyor. Kırmızı etin kilosu 25-30 lira. Buna ne vatandaş dayanabilir, ne de et döneri satan arkadaşlarımız dayanabilir. Keşan’da 30-40 dönerci var. Bunlar Keşan için çok fazla. İşi olmayan, dönerci açmış durumda. Bu sektör kazandırıyormuş gibi çok sayıda dükkan açılıyor. Aslında işi açan da işin başında durmuyor. Eleman tutuyor. Eleman işin başında duruyor. 3-5 kişi döner ustası olarak işin başında duruyor. 60 derece sıcaklıkta para kazanmanın ne olduğunu birçok kişinin anlamadığını biliyorum.” şeklinde konuştu.

Keşan’da et dönere rağbetin olmadığını, tavuk döner sektörünün ise aşırı bir talebe cevap vermeye çalıştığını savunan döner ustası Mücellit Ak, tavuk dönerin Keşanlılar için yerinin farklı olduğunu söyledi.

Ak, sözlerini şöyle tamamladı: “Sektörde bazı sıkıntılar var. Fakat et döneri tavuk dönerinden ayrı ele almak lazım. Ramazan ayında aşırı bir talep düşüklüğü yaşanmaktadır. Zaten gençler tavuk döner yiyor. Onlar da Ramazan boyunca sulu yemek yemek istiyor. Ramazan’dan sonra işlerin açılacağını, sektörün canlanacağı düşünüyoruz.