AVM'lerin 11 Mayıs 2020 tarihinden itibaren kademeli olarak açılacağı konusu hakkında konuşan Kocaman"11 Mayıs’ta AVM’lerin açılacağını duyuyoruz. O zaman, AVM’ler açılması Türkiye’de yasağın bitmesi anlamına geliyor. Bu AVM’lerin arkasında bir sürü sektör var. AVM’lerde şehrin bütün ihtiyacını karşılayacak kadar ürün var. Eğer AVM’lere izin verilirken, bizim pazar esnafımıza izin verilmezse, bunun altında farklı bir niyet aramak zorunda kalırız. Sürekli zenginlere hizmet anlamına gelir bu durum. Küçük şirketler kapalıyken, büyük şirketlerin açılması haksızlık olur. Pazaryerinde sebze-meyveye nasıl kontrollü izin veriliyorsa, bize de aynen bu şekilde kontrollü bir izin verilebilir. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edileceğini biliyoruz. Tezgahlarımızın eskisi gibi bir şekilde açılmasını tabii ki beklemiyoruz. Gerekli önlemlerin alınması ile birlikte, sisteme ayak uydurabiliriz. Hijyen ve mesafe kurallarına uyabiliriz. Esnafımın bu konuya dikkat edebileceğinden eminim." dedi.

ESNAFIMIZIN %80'E YAKINI 25 BİN TL'LİK KREDİLERDEN KULLANDI

Odalarına kayıtlı esnafın 25 bin TL'lik kredilerden kullandığı bilgisini veren Hasan Kocaman"Esnafımızın %80’e yakını 25 bin TL'lik kredilerden kullandı. Biliyorsunuz ki bu kredilerin de bir ödemesi var. Esnaf tezgah açmadığı sürece bu kredileri nasıl ödeyecek? Bu konuda devlet elini biraz çabuk tutmalı ya da farklı bir sistem geliştirmeli. Bu krediler hibeye dönüştürülmeli. İnsanlara E-devlet üzerinden 1000’er lira yardım edileceği duyurulduğunda biz de bunu şartları taşıyanlara ilettik fakat sisteme ulaşım sağlanamıyor. Bazıları sigortalı oluyor, onlara zaten çıkmayacak ama şartları yerine getirenler de siteye ulaşamadı. Bu da bir sorun olarak algılanabilir." diye konuştu.

FATURALARA İTİRAZ KUYRUĞU OLACAK

Sözlerinin devamında, esnafların 1 numaralı gündemi haline gelen elektrik faturaları ile ilgili konuşan Kocaman, şunları söyledi: "Koronavirüs ile mücadele sürecinde kapalı olan dükkanlarımız var. Benim odama bağlı olan ve 65 yaş üstü terzilerimiz var.  Koronavirüs sebebiyle kapalı olmalarına rağmen 300-400 lira civarında faturalarla karşılaşmışlar. Açık olan dükkana 150-200 aralığında gelen bu faturalar, kapalı olan dükkana nasıl 300-400 lira gelebilir? Bu konu hakkında Tredaş Müdürü ile görüştüm. Müdür, dükkan kapalıysa, 3 yılın ortalaması alınarak faturanın okunduğunu belirtti. İtirazdan sonra da faturanın düşebileceğini ya da iptal edilip yeniden yazılabileceğini söyledi. Ancak biz kapalı dükkanlara fatura yazılmasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca işyeri saat 17.00’de kapanırken, sayacı okumaya gelen kişi saat 18.00’de sayacı okuyor. Altında art niyet aramak zorunda kalmak istemediğimiz halde, buna zorunlu kalıyoruz. Böyle bir ortamda, vatandaşın itiraz için Tredaş’a gitmek zorunda kalması da mantıklı değil. İtiraz kuyruğu olacak. Gereksiz bir kalabalığa da sebep olunuyor. Neden insanlara iki defa iş yaptıracaksınız ki? Madem itirazla düzelecek, bu faturalar neden baştan doğru yazılmıyor?"

ÜYELER MESAJLA BİLGİLENDİRİLDİ

Oda üyesi esnafa bu konuda bilgilendirici mesaj da çektiklerini dile getiren Hasan Kocaman"Bilindiği üzere Trakya Elektrik Dağıtım firması TREDAŞ, korona virüsü sebebi ile saatlerin okuma işleminin yapılmayacağını, bunun yerine 2018-2019 yılları aynı ayın elektrik tüketim ortalaması üzerinden faturalandırma yapacağını bildirmiştir. Ancak, gelen faturalarda işyerleri yaklaşık 2 aydır kapalı olan esnaflarımıza olağan üstü yüksek faturalandırma yapıldığı görülmüştür. Birlik Başkanımız Kemal Cingöz, ilgili yerler ile görüşmüştür. Bu faturalar, itiraz edilmesi halinde iptal edilecektir.” dedi.