SONGÜL KONAR

Kuvancı, pandeminin başlamasıyla beraber müzik sektörünün zor günler geçirdiğini, bunun yanında müzik aletlerine gelen zamların satışları kötü etkilediğini söyledi. 

Müzisyenlere yönelik 3 ay boyunca yapılacak olan maddi desteği de değerlendiren Kuvancı, ‘yeterli olmasa da hatırlanmak güzel’ dedi. 

Destek almak için başvuruda bulunan bazı müzisyenlerin sıkıntı yaşadığını belirten Kuvancı, şunları söyledi: “Müzisyenler için kısa kaynaklı bir ödenek olsa da sevindirici. En azında hatırlandığımızı bilmek güzel bir şey. Bu ay itibariyle ödemeler başladı. Ocak, şubat ve mart ayında bin TL olmak kaydıyla toplamda 3 bin TL ödeme yapılacak. Sistemden kaynaklı hatalar sebebiyle bu yardımlardan faydalanmayan müzisyen arkadaşlarda var. Video yüklemesinden kaynaklanan hatalar oldu. Aslında bu çok bir para değil. Müzisyen bir ailenin ev kirasını bile ödemeyebilir ama en azından hatırlanmak güzel bir şey. Can çekişen bir sektör. Ekonomik anlamda boğuşan bir sektör.”

“ZORDA KALAN BİRÇOK MÜZİSYEN ARKADAŞIMIZ FAYDALANDI” 

Yardım alacak müzisyenlerin başvuruda esnasında bazı sıkıntılar yaşadığını belirten Kuvancı, başvuruların nasıl yapılacağı konusunda açıklamada bulunarak şunları söyledi: “Müzisyen arkadaşlarımız internet üzerinden 2 dakikalık bir video ya da Youtube ve instagram sayfası varsa, bunların linkini paylaşıyor. Bununla ilgili bazı bilgiler isteniyor. Örneğin SGK’ lı olup olmadıkları, herhangi bir yerde çalışıp çalışmadıkları. Bildiğim kadarıyla SGK’ lı bir şekilde çalışan ve devletten maddi destek alan kişiler bunlardan faydalanamadı. Müzikle çok alakası olmayan insanların da faydalandığını görüyoruz. Haksızlık var mı? Bence var ama yaklaşık 30 bin civarı insandan bahsediyoruz. Kısa vade de bunu eleme ya da tespitinde sıkıntılar olacağı belliydi. En azından zorda kalan birçok müzisyen arkadaşımız faydalandı.”

“2021 YILININ PEK PARLAK GEÇECEĞİNİ SANMIYORUM” 

2020 yılının kötü geçtiğini belirten Kuvancı, 2021 yılında da sektörün diplerde olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mart ayında pandeminin ülkemize girişiyle birlikte sektör çöküşe başladı. Bununla birlikte müzik aleti sektöründen de bahsetmek isterim. Sattığımız birçok üründe % 30’lara varan gümrük vergisi uygulaması geldi. Bunun adil ve gerekli olduğunu düşünmüyorum ve sektörü çok diplere çekti. Örneğin 7 bin TL olan bir piyanoyu mart ayında 5 bin TL’ ye satıyorduk. Bununla birlikte doların artışı da büyük bir sıkıntı. 2021 yılının pek parlak geçeceğini sanmıyorum. Umut var mı? Aşılanmayla birlikte umut var.”