HABER MERKEZİ

İşletme sahipleri ve çalışanların bu süreçte ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Tanal, “İktidarın salgın koşullarında aldığı tedbirlerin yetersizliği ve süreç yönetimindeki beceriksizliği bu kesimlerin yaşadığı sıkıntıları daha da katmerleştirdi” dedi.

“ÇOĞU ESNAF İŞLETMELERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALDI”

Esnafın yaşadığı ekonomik mağduriyetlerin gerçek manada giderecek tedbirler yerine, esnafı daha fazla borç batağına sürükleyen ekonomik yöntemlerin iktidar tarafından hayata geçirildiğini dile getiren Metin Tanal, “Salgının ilk döneminde kapatılan işletmelerin mağduriyetini gidermek için önerilen yöntem, kamu bankaları ve ticaret odaları aracılığıyla esnafı kredi batağına sürüklemenin ötesine geçmedi. Salgının ikinci döneminde ise ödenemeyen ve ötelenmeyen krediler mağduriyetin daha da derinleşmesine neden oldu. Çoğu esnaf işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Kapatmayanlar ise can çekişmeye devam ediyor. İktidarın ekonomik çözüm olarak önerdiği politikalar vaadin ötesine geçemedi. 500-750 tl kira yardımı desteği, esnafın ödediği kiraların yanında devede kulak kaldı. Geçekçi bir çözüm olmanın yanı sıra, bu yardımın hangi esnafa çıktığı ise muamma olmayı sürdürüyor. Aynı muammanın 1000 tl gelir kaybı desteği içinde devam ettiği söylenebilir. SOL Parti olarak diyoruz ki!

  1. Salgın süresince işleyen ve yapılandırılan vergi borçları silinsin
  2. Gerçek bir vergi muafiyeti hayata geçirilsin
  3. Bu zamana kadar biriken kiralar için, gerçek manada kira desteği hayata geçirilsin ve önümüzdeki altı aylık süreçte destek devam etsin
  4. Daha önce verilen krediler ötelensin” şeklinde açıklamalarda bulundu.