Türkiye, yeni ödeme kaydedici cihazlar alanında 1 Temmuz 2013’ten itibaren yeni bir döneme giriyor. Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Türkiye’de Temmuz ayı başına kadar mobil POS’lar yazar kasaya dönüşecek.

Evlere sipariş getiren kuryelerin kredi kartıyla tahsilât yaptığı POS’ların artık yazar kasa fişi de kesebileceğinin altını çizen Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği (MMMB) Keşan Şubesi Başkanı Barış Hasan Serin, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların birçok kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle çıkan tebliğ ile 426 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu’na göre bazı mükelleflerin bu yazarkasaları kullanmalarının zorunlu hale geldiğini belirten Serin, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni nesil yazar kasa şudur: Klasik yazar kasa haricinde kendi içerisinde bir POS makinesi bulunduruyor. Müşteri ilgili yerde kredi kartını geçirdiği anda otomatik olarak fiş makine tarafından hazırlanıyor ve çıkartılıyor. Fiş istemeyip fatura isteyebilir. Bu durumda makine orada fiş mi, fatura mı? diye soruyor. Eğer fatura isteniyorsa makine hafızasına fatura olarak kayıt ediliyor. Bu işlem bittikten sonra ilgili bankanın sisteminde depolanıp Maliye Bakanlığı ile paylaşılıyor. Her çekilen fiş veya fatura için bakanlığa bilgi veriliyor. Takibat anlamında Maliye Bakanlığı yeni bir sürece başlıyor. Artık perakendede daha sıkı takip olacak. Bu makine ile birlikte daha sıkı takip edilecek. Makine bu iken bunu kim kullanacak? 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle kanun içinde yer alan kişiler kullanmak zorunda olacak. Yani perakende satış yapan kişilerden, seyyar POS cihazı kullananlar. Yani nedir? İşyerinizde bir POS makineniz var. Artı bir de bankanızdan aldığınız sabit olmayan elinizde dolaştırdığınız POS makineleriniz var. Öncelikle POS makinelerini kullanan her mükellef yeni nesil cihazları Temmuz itibariyle almak zorunda. Alınmayan yazarkasalar hakkında Temmuz ayından itibaren cezai işlem uygulanacak. Kanunu biraz açmak lazım. Mesela bu cihazları kimler kullanacak? Lokantalar, marketler, su satanlar, pizza satanlar kısacası eve işyerlerine hizmet götürenler 1 Temmuz 2013 tarihinde bu cihazı kullanmaya başlamalı.”

YILSONUNA KADAR ESKİ CİHAZLAR KULLANILABİLECEK

Diğer mükelleflerin ise 31 Aralık 2015 tarihine kadar POS cihazlarını almak zorunda olduğunu söyleyen Barış Hasan Serin, “Bu tarihe kadar eski yazarkasalarını kullanabilecekler. Bu tarihe kadar aksaklılar olabilir. Fakat o tarihten itibaren tüm esnaf bu POS makinelerini kullanmaya başlayacak.  Artı farklı bir uygulama var. Mali hafızaları dolan makinelere yeni hafıza kartı takılmayacak. Ve cihazın yeni cihaz ile değiştirilmesi gerekecek. Yani yıl sonuna kadar eski cihazlarımız kullanılabilecek. Dolan mali hafıza doldurulabilecek. 01.01.2014 tarihinden itibaren yine kullanılabilecek fakat hafızası dolduğu andan itibaren servis yeni hafıza takmayacak. Mecburen herkes bunları değiştirmek zorunda kalacak.” dedi.

BANKALAR DESTEK VERİYOR

Serin, “Şu anda piyasada bulunan bir yazarkasa var. Bankalar şu anda yazarkasalara destek veriyorlar. Birçok kişi cihazlarını almaya başladı. Birçok yer üretmek için izinleri almaya başladı. Türkiye’deki tüm mükellefleri düşündüğümüzde 1 Temmuz itibariyle teknik aksaklıklar olabilir. Zaman çok kısa. Tebliğ yeni yayınlandı. Türkiye’de birçok şey son zamana kalır. İnsanlarımız da sona zamanlara bıraktı. Tahminim 1 Temmuz’a kadar yetişmesi çok zor. Uzama ihtimali olabilir. Fakat şu ana kadar böyle bir durum yok. Ama tebliğ de şöyle bir olanak getirmiş. Oluşacak yoğunluğu gidermek için yeni nesil ödeme cihazını kullanmak zorunda olan mükelleflere 90 gün içerisinde kurulum aşaması için zaman veriliyor. Ancak 1 Temmuz’a kadar yazarkasanızı almanız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

1200 TL’YE VARAN CEZAİ İŞLEMLER VAR

Bu uygulamanın alt yapısının gelişeceğini belirten Barış Hasan Serin, sözlerine şöyle devam etti: “İlk 2-3 ay geçiş döneminde sıkıntılar olacaktır. Tabii burada kötü olan yaz dönemine gelmesi. Bilindiği gibi harcamalar tatilde daha fazla oluyor. Bu yazarkasayı kullanacak mükellefler için biraz sıkıntı olabilir. Sonuçta bu kullanılacak. Herkes bir şekilde kademe ile geçecek. Herkesin bu konuya özen göstermesi gerekir. Yoksa 300 TL ile 1200 TL arasında cezai işlemi var. Kullanmayan veya almayana idari ceza uygulanacaktır. Şu anda piyasada bulunan yazarkasalar Maliye Bakanlığınca onaylanan yazarkasalardır.”

EYLÜL’DE e-fatura’YA GEÇİLECEK

1 Eylül 2013 itibariyle de e-fatura uygulamasına geçileceğinin altını çizen Serin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu e-fatura daha çok büyük mükellefler için geçerli olacak. Yani yüksek cirolu olan işyerleri için geçerli olacak. Bunlardan da özellikle madeni yağ lisansı olan firmalardan alışveriş yapacak mükellefler ile alkol, tütün ürünleri satan işyerlerinden ürün alan satan işyerleri ilgili olacak.  Bu anlamda da belli ciroyu geçen mükellefler internet ortamında e-fatura almak zorunda olacaklar. e-fatura’ya geçen bu mükellefler 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına geçecekler. Defterlerini de internet ortamında tutacaklar. 2 aylık bir süre kaldı. Bunun için bu da çok önemli. Bu anlamda mükellefler bilgisayar programlarını gözden geçirsinler. Hazırlıklarını tamamlasınlar.