SONGÜL KONAR

“ÇELTİKTE YERLERİMİZİ HAZIRLAMAK İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞTIK”

Çeltikte yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Koru, “Nisan ayında yer hazırlıklarına başladık ama hava şartları nedeniyle, gecikmeler yaşandı. Çeltikte yerlerimizi hazırlamak için zamana karşı yarıştık. Yerin hazırlayan, gübresini ve ilacını atan üretici, suyunu salıyor. Üreticilerimiz, ekim hazırlıklarına başladı. İnşallah, üretici açısından iyi bir sezon yaşanır.” dedi.

“YAĞIŞLAR, EKİM TARİHİNİ GERİYE ATIYOR”

Yaşanan son yağışların çalışmaları yavaşlattığını belirten Ahmet Koru, “Yağışlar olduğu zaman her hangi bir çalışma yapamıyoruz. Yağışlar olması nedeniyle, salı ve cuma günleri çalışamadık. Üreticinin yeri hazırsa, bu yağışların herhangi bir zararı yok. Ama lazer, toprak işleme, gübre ve ilaç atma işlemi tamamlanmamışsa, yağışlar üreticinin çalışmalarını olumsuz etkiler. Bu yağışlarda, ekim tarihini geriye atıyor. Şiddetli bir yağış olmazsa, az bir yağış olursa, etkilenme daha az olacaktır. Yağışlar kesildiğinde, yaptığımız işin durumuna göre; çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“GİRDİ MALİYETLERİMİZ YÜZDE 60-YÜZDE 70 ORANINDA ARTTI”

Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığına kayıt düşen Koru, sözlerine şöyle devam etti: “Girdi maliyetlerimiz çok yüksek seviyede. Buğdayda bir taban fiyat açıklandı. Dekara, 200 lira gibi bir destek dile getirildi. Buğdayda, taban fiyat açıklandı ama TMO ne kadara alacak ve piyasada nasıl bir fiyat oluşacağını göreceğiz. Ayrıca, mazot ve gübre desteğinin nasıl olacağı konusunda herhangi bir şey söylenmedi. Buğdayda, destekleme yapılacağının dile getirilmesi, çeltik üreticisi olarak bizlerde de bir beklentiye neden oldu. Buğdaya verilen destek gibi diğer ürünlere de, destek verilmeli. Destek verilirse, üreticinin yüzü biraz gülmüş olur. Çünkü 1 yıl önceki üretime göre, girdi maliyetlerimiz %60-70 oranında arttı. İlaç, gübre, mazot, elektrik olmak üzere tüm girdilerde artış yaşandı. İnşallah gerekli düzenlemeler yapılır.”

“GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR GÖZ ÖNÜNE ALINIP, ONA GÖRE İYİ BİR FİYATIN OLUŞMASINI UMUYORUZ”

Ahmet Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Girdi fiyatları artmış olsa dahi üreticiler olarak, biz yine üretmeye devam ediyoruz. İnşallah verimler iyi şekilde seyreder ve girdi fiyatlarındaki artışlar göz önüne alınıp, ona göre iyi bir fiyatın oluşmasını umuyoruz. Eğer bu şekilde olursa, üretim daha sürdürülebilir hale gelir.”