HABER MERKEZİ

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Edirne Şubesi, Türkiye’de sağlık çalışanlarının haklarının ve ek ödemelerinin elinden alındığına dikkat çekmek amacıyla Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması düzenledi. Türk Sağlık-Sen Edirne Şube Başkanı Âlim Kanpolat, açıklamada Sağlık Bakanlığı’na seslenirken; basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları teatral bir gösteri ile tepkilerini dile getirdiler.

Şube Başkanı Kanpolat, 11 Mart 2020’den bugüne devam eden koronavirüs salgınında sağlık çalışanlarının örnek bir mücadele sergilemesine rağmen, seslerinin Sağlık Bakanlığı tarafından duyulmadığını söyledi. Sağlık çalışanlarının sorunlarının yaklaşık 9 yıldır devam eden performans sistemi ile başladığını belirten Kanpolat, sistemle birlikte iş yükünün 10 kat artmasına rağmen ek ödemelerin adım adım kesildiğini açıkladı. Sağlık çalışanlarının, ülkedeki en düşük maaşı almalarının nedenini sorgulayan Kanpolat, Türkiye’de 300 bin sağlık çalışanının sosyal medya platformları aracılığıyla seslerini duyurmaya çabalamalarına rağmen duyulmadığını söyledi.

TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR

Kanpolat, sağlık çalışanlarının ek ödeme değil, tek ödeme talep ettiklerinin açıklarken; “Maaşlara acilen zam yapılmalı, ücretler iyileştirilmelidir. Bu iyileştirme sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamalı, herhangi bir ayrıma gidilmemelidir. Makul bir yıpranma payının hayata geçmesi zorunluluktur. Salgınla mücadelede hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları şehit kabul edilmelidir. Umuyoruz ve diliyoruz ki öeseleler kulak arkası, sümen altı edilmez; çalışanın aleyhine değil, lehine olan düzenlemeler hayata geçer” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE SENDİKA BAŞKANINA SESLENDİ

Türk Sağlık-Sen Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Temsilcisi Özcan Arslan da basın açıklamasının ardından sağlık çalışanlarına seslenirken; “Ben 10’uncu yılına girmiş bir sağlık çalışanıyım. Biz burada Bakanımıza, siyasetçilerimize değil; artık kendi arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Çünkü bizi duyan bir bakan, siyasetçi olduğunu düşünmüyoruz. Bizden bunları bekliyorlarsa hakikaten öldürdüler. Bizleri duymazdan geldiklerini biliyoruz. Bizler, arkadaşlarımıza seslenirken, ‘Sorgulayın, haklarınızı isteyin’ diyoruz. Bir yerde eylem yapacağımızı söylerken desteklerini bekliyoruz. Ama bunu sorgulayarak yapın. Bizler çalışıyorsak yanımızda olun, çalışmayanın yanında destek vermeyin. Biz buradan sendika başkanımıza sesleniyoruz; sorunlarımızı twitter, instagram, youtube değil; bir haber kanalında dile getirmesini istiyoruz. Artık halkımızın da doğru bilgiye ulaşmasını istiyoruz. Bizleri düşündüğünü dile getirsin istiyoruz. Çünkü sosyal medyada sadece onları takip eden kendi üyeleri görüyor. Bizim burada olmamızın nedeni, halkımızın da doğruyu bilmesidir. Bizim bakanımız, ‘Yüzde 100’den para verdik’ derken; aslında 50 TL, 33 TL, 17 kuruş yattığını halkımız da bilsin. Bizler kelime oyunları değil, net rakamlar istiyoruz. Artık yorulduk” diye konuştu.

“ARTIK ÖLDÜK” DİYEREK GÖMDÜLER

Arslan’ın konuşmasının ardından eylemde bir sağlık çalışanı, hazırlanan teatral gösteri ile canlı canlı toprakla gömüldü. Hastane önüne getirilen malzemeler ile zemine yatan sağlık çalışanının üzeri örtülürken; sendika üyeleri de ‘Artık öldük’ diyerek çalışma arkadaşlarını küreklerle gömdüler. Eylem, alkışlar eşliğinde sona erdi.