BÜLENT SAYLAM

Kurt, özellikle kış aylarında hastalıklara direnmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinler olduğunu söyledi.

VİTAMİN-MİNERAL DEĞERLERİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİLMELİ

Kışın havalar soğudukça vücudun soğuğa karşı direnç gösterdiğini kaydeden Kurt,  “Vücudumuz soğuğa karşı daha fazla enerji tükettiği için iştahta artış gözlenir. Bu dönemlerde diyete dikkat edilmelidir. Artan iştahınızı kalori içeriği yüksek ve besin kalitesi düşük gıdalara yöneltmek daha fazla kilo almanıza neden olacaktır. Ancak vücudumuz için gerekli olan besin maddelerini karşılayamadığımız zaman bu durum bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve daha sık hastalanmanıza neden olacaktır. Bu nedenle en önemli kural yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmenizdir. Yeterli ve dengeli beslenme; vücuda gerekli vitamin, mineral ve besinleri sağlamak. Gün içerisinde et, süt, tahıllar, sebze ve meyve ürünlerini düzenli olarak tüketmek gerekir. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, omega yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum, selenyum gibi vitamin-mineral değerleri yüksek besinler tüketilmelidir.” ifadelerini kullandı.

HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ?

Özellikle kış aylarında hastalıklara direnmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinler olduğunu söyleyen Diyetisyen Murat Kurt, tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıraladı:

“1. Yoğurt, Kefir: Tokluk sağlamak, kış boyunca zinde kalmak ve sindirim sisteminizi düzenlemek istiyorsanız gün içinde yüksek kalsiyumlu ve probiyotikli ürünleri tercih edin.

2. Sebze-Meyve: Kışın mevsim sebze ve meyvelerine ağırlık verin. Antibakteriyel etkisi olan C vitamini yönünden zengin besinler, limon-greyfurt, kırmızı biber, domates, portakal, mandalina, brokoli, kivi ve maydanoz tüketin. Proteinli ürünlerin tüketilmesi ile kansızlık sorunu olan kişilerde demir emilimi artacak ve kan değerlerini düzenlenecektir.

3. Bitki Çayları: Hastalıklara karşı önlem almak için kuşburnu, kış çayları, adaçayı, yeşil çay, limonlu zencefil çayı, böğürtlen çayı günde 2-3 bardak bitki çayı ile tüketilmelidir.

4. Yağlı tohumlar: Bağışıklık sistemini güçlendiren diğer bir grup olan keten tohumu, çörek otu, çiğ badem, fındık, çiğ kaju ve cevizi yemeklerinizde veya salatalarınızda tüketebilirsiniz.

5. Pekmez ve Bal: Kan depolarına desteği ile bilinen pekmezi ve sıkılmış limonu kahvaltı sofralarınıza 1 yemek kaşığı kadar tüketmeniz gerekli enerjiyi almanızı sağlar. Bal için ise bitki çaylarında kullanmayı tercih edersiniz. Balın besin değerini kaybetmemesi için ılık bitki çaylarına eklenmesi tavsiye edilir.

6. Balık ve Zeytinyağı: Omega 6 ve Omega 3 içeren yağ asitleri bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

7. Kuru Bakliyat: Bitkisel protein kaynağı olan bakliyatları haftada 2-3 gün tüketmek size enerji verecek, kan depolarınızı destekleyecek ve dinç kalmanızı sağlayacaktır.