Bir çok faktör sperm sayısının düşük çıkmasına neden olur. Sperm üretimi karmaşık yapılı bir süreçtir. Sadece testislerin iyi çalışması yeterli değildir. Beyindeki sperm üretimini harekete geçiren hormonların da düzenli bir şekilde salgılanması gerekmektedir. Spermler testislerde üretiliyor. Hassas kanallar yoluyla meniyle karışıyor. Penisin dışına boşalıyor. Bu sistemin herhangi bir parçasındaki problem sperm üretimini etkileyebilir.

Tıbbi nedenler:

Sağlık sorunlarına ya da tedavilere bağlı olarak sperm sayısında düşüş olabilir. Bunlar:

·         Varikosel:  Testisleri besleyen damarların şişmesi.testislerin kendiliğinden soğumasını engeller,buda sperm sayısında ve canlı spermlerde azalmaya neden olur.genç erişkin erkeklerdeki en sık kısırlık sebebidir.Tedavisi basit bir operasyondur.

·         Enfeksiyon:  Bazı enfeksiyonlar sperm sağlığıyla ilgilidir. Klamidya, belsoğukluğu, prostatilt ihaplanması, testisiltihaplanması, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar örnek verilebilir.

·         Meninin geri kaçması: meninin dışarı çıkması yerine idrar kesesine geçmesidir. Şeker hastalığı, idrar torbası-idrar yolu ameliyatları, omurilik zedelenmesi gibi sebeplerle oluşur.

·         Spermleri etkileyen antikorlar: Bağışıklık sistemindeki antikorlar spermleri zararlı istilacılar olarak görebilir. Yani vücut kendi sperm hücrelerine savaş açabilir.

·         Tümörler: İyi ya da kötü huylu tümörler erkeklerin üreme organlarını ya da üremeyi tetikleyen hormonları direkt olarak etkileyebilir.

·         İnmemiş testis: Doğuştan yumurtalığın yerine inmemesi durumudur. Sıklıkla tek taraflı bazen iki taraflı olabilir.

·         Hormonal dengesizlik: Kısırlık testislerin kendisindeki bir problem ya da testisleri kontrol eden hormonları salgılayan beyin bezlerindeki bir problemden kaynaklanıyor olabilir.

·         Sperm kanalı sorunları: Sperm taşıyan tüpler bir hastalık ya da yaralanma sonucu zarar görebilir. Hatta genetik sorunlar dolayısıyla sperm kanalı olmadan doğulabilir.

·         Kromozom sorunları: Klinefelter sendromu gibi genetik hastalıklar erkek üreme organında anormal gelişmeye neden olabilir.

·         Cinsel ilişki problemleri: İlişkiden önce sertleşme, ilişki sırasında sert kalabilme, erken boşalma, ağrılı ilişki, psikolojik problemler gibi seksle ilgili problemler.

·         Çölyakhastalığı: Glutene hassasiyet geliştiren sindirim problemi. Erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Glutensiz bir beslenme şekli her şeyi normale döndürebilir.

·         Bazı ilaçlar: Kanser ilaçları, bazı antibiyotikler, uzun süreli anaboliksteroid kullanmak, bazı ülser ilaçları sperm üretimini düşürüp, erkek üreme organlarını zayıflatır.

Düşük Sperm Sayısının Çevresel Nedenleri

Aşırı sıcağa, zehre ya da kimyasala maruz kalmak spermlerin üretimini azaltır. Bunlar;

·         Zirai İlaçlar: Zirai ilaçlara maruz kalan bazı erkeklerin sperm sayısı düşer.

·         Ağır Metale Maruz Kalma: Kurşun gibi ağır metallere maruz kalma kısırlığa neden olabilir.

·         Radyasyona Maruz Kalma: Radyasyon sperm üretimini düşürür. Sperm üretiminin normale dönmesi yıllar alabilir.

·         Testislerin Çok Isınması: Sık sauna kullanımı ve jakuzi sperm sayısını düşürebilir. Uzun süre oturmak, dar kıyafetler giymek de ısıyı arttıracağından sperm üretimini düşürür.

·         Uzun Süre Bisiklet Sürmek: Uzun süre bisiklet kullanmak da testisleri ısıtır. Bazen bisiklet kullanmak hissizliğe ve sertleşme problemlerine de neden olabilir.

Düşük Sperm Sayısının Diğer Nedenleri

·         Uyuşturucu kullanmak, Aşırı Alkol Tüketimi, Sigara İçmek, Stres, Vitaminsizlik, Aşırı Kilo, İleri Yaş.

·         Yanıltıcı Sonuç: Testin yapıldığı sırada normalden daha az meni ya da sperm elde edilmiş olabilir. Örneğin, bir kez ilişkiye girdikten hemen sonra ki boşalmada az sperm bulunur. Bir hastalıktan ya da stresten sonra alınmış sperm bizi doğru sonuçlara götüremez. Doğru sonuçlar için farklı zamanlarda birkaç örnek alınmalıdır.