İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin iftarına katılan T.Ü. (Trakya Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, yapılan araştırmalar sonucunda İpsala Pirinci’nin temiz çıktığı müjdesini verdi.

Geçen hafta Saklı Bahçe’de gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeğine; İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, 12. Hudut Tabur Komutanı Rauf Öztürk ile kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanları, il genel meclisi üyeleri, belde belediye başkanları, birlik ve kooperatif başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile çeltik üreticileri katıldı.

YÖRÜK: “AĞIR METALLER, TÜRK GIDA KODEKSİ DEĞERLERİNİN ALTINDA”

Yemekte konuşan Rektör Yörük; Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %25’ini karşılayan İpsala topraklarının ve üretilen pirincin temiz çıkmasının, başta üreticiler olmak üzere İpsalalıları ve bölge halkını sevindirdiğini kaydetti. Yener Yörük, T.Ü.’nün İpsala bölgesinde yaptığı çalışmalar sonucunda, ilçenin toprak yapısı ile özellikle en büyük geçim kaynağı olan pirinçte yapılan tahlillerin olumlu neticeler verdiğini belirterek şöyle dedi: “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından 60 bin liraya mal olan proje kapsamında, İpsala bölgesinde 42 tarlada yapılan araştırmalarda, toprak, su ve elde edilen çeltik (pirinç) örneklerinde yapılan tahliller sonucunda ulaşılan üç temel bulgu özetle şu şekildeydi: Toprak kalitesi: Özellikle çeltik ürünü üretilen bu 42 sahada toprak kalitesinin çok iyi olduğu saptandı. İkinci araştırma alanı su kalitesiydi, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan suların bazı ağır metaller açısından kalitesinin düşük olduğu görüldü. Bu konuda Devlet Su İşlerinin Trakya bölgesinde yaptığı yeni yatırımlar ve çalışmalar ile su kalitesinin önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Üçüncü ve en önemli bulgumuz ise pirinçte (çeltikte) yapılan araştırmada ağır metal seviyeleri konusunda Türk Gıda Kodeksi tarafından sınır değerlerin çok altında olduğu tespit edildi ve insan sağlığı açısından hiçbir risk teşkil etmediği bulundu. Bu anlamda ülkemizde üretilen yerli pirincin yarısını karşılayan Edirne ve özellikle İpsala pirinci temiz çıkmış ve sevindiricidir.” 


KERMAN: YERLİ PİRİNCE GÜVENİN

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kerman ise, İpsala bölgesinde yaklaşık 220 bin dekar, Edirne genelinde 450 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını, bu yıl ürün kalitesinin iyi olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda ithal pirinçte yaşan GDO tartışmasının ardından, her zaman söylediğimiz gibi tüketicinin yerli pirince güvenmesi gerektiğini dile getirmiştik. T.Ü.’nün yaptığı araştırmalar da bizim söylediğimizi doğruladı, yani İpsala’nın toprakları ve Pirinci temiz çıktı. Üreticilerimizin alın teriyle ürettiği ürünlerimiz önümüzdeki dönemde daha da değerlenecektir.”