SONGÜL KONAR

Kasımoğlu açıklamasında, virüste en fazla kullanılan testin PCR testi olduğuna, onun da çok güvenilir olmadığına, dünyada belirlenmiş en güvenli testin antikor testi olduğuna dikkat çekti. 

“KOVİD-19’UN HAYVANLARDA TESPİT EDİLMESİ KADAR NORMAL BİR ŞEY YOK”

Koronavirüsün büyük bir aile olduğunu ve her türün bir koronavirüsü olduğunu belirten Kasımoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Kedi ve köpeklere test yapılmış ve koronavirüs tespit edilmiş. Yapılan testlerden birinde koronavirüs tespit edilir ama bu hiçbir işe yaramaz. Çünkü yapılan testte hayvan virüsü taşıyabilirde, bünyesine almışta olabilir veya virüs ölü olabilir bunun herhangi bir proteinini saptayabilir. Virüste en fazla kullanılan test PCR testi, o da çok güvenilir değil. Dünyada belirlenmiş en güvenli test, antikor testi. Kovid-19’un hayvanlarda tespit edilmesi kadar normal bir şey yok. Kedi koronavirüsü ve köpek koronavirüsü farklı şeyler. Daha önce de belirtmiştim koronavirüs büyük bir aile, her türün bir koronavirüsü var. Kovid-19’dan önce bir zatürre şikâyeti veya solunum yetmezliği şikâyeti ile hastaneye gittiğinizde zaten pnömani paneli yapılıyor, koronavirüs çıkıyordu. Kedi, köpek koronavirüsü farklı bir şey. Virüsün tespit edilmesi bu hayvanın hastalığa kapıldığı anlamına gelmiyor. Ama insan için bu konuda pek bir şey söyleyemem.”

“BUGÜNE KADAR HİÇBİR BİLİMSEL YAYINDA KEDİ VE KÖPEKLERİN KOVİD-19’U TAŞIDIKLARINA DAİR BİR BİLGİ YOK”

Son günlerde çıkan konuyu yakından takip ettiklerini belirten Kasımoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir kedi veya köpeğin bünyesinde Kovid-19 bulundurması veya ona antikor üretmesi o hastalığa yakalandığı anlamına gelmiyor. Yani kedi veya köpek başka bir sebepten dolayı hastalanıp ölmüş olabilir. Bugüne kadar hiçbir bilimsel yayında kedi ve köpeklerin Kovid-19’u taşıdıklarına dair bir bilgi yok. Çünkü zaten vücutlarındaki kıllarda nükleotid adı verilen madde olduğundan virüsü yakaladığı andan itibaren onu yok ediyor. Bu virüsün bulaşmasının birinci sorunu solunum. Direk deri mukozasına temas etmeden yok ediyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Kedi veya köpeklerin koronavirüs taşıdığına dair veya hastalanıp öldüğüne dair hiçbir bulgu yok. Hayvanın salyasından veya herhangi bir vücut sıvısından bu virüsü tespit etmek kolay, çünkü bu virüs tüm dünyaya yayıldı.”