BÜLENT SAYLAM

Kurt, ayrıca Covid-19 pandemisinde öne çıkan en önemli konulardan biri güçlü bağışıklık sistemi olduğunu hatırlatarak balık tüketiminin önemine dikkat çekti. Dünya üzerindeki en sağlıklı besinlerden biri olan balık; protein ve D vitamini bakımından zengin, besin değeri yüksek bir yiyecek olduğunu söyleyen Kurt, “Ayrıca, özellikle de beyin sağlığı için hayati önem taşıyan omega-3 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir.” dedi.

HASTALIKTAN KORUNMANIN TEMEL YOLU SAĞLIKLI BESLENME

Balık tüketiminin bağışıklık sistemi için önemli olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt, açıklamasına şöyle başladı: “Covid-19 pandemisinde öne çıkan en önemli konulardan biri güçlü bağışıklık sistemi diğeri de vücudumuzun D ve C vitamini depolarının dolu olması. Hem hasta olmaktan koruyan hem de hastalığı kolay atlatmayı sağlayan bu unsurları sağlamanın temel yolu ise sağlıklı beslenmedir.”

BALIĞI BOL BOL TÜKETİN

İçinde bulunduğumuz mevsim açısından bize bu kaynakları sağlayabilecek en zengin besinin balık olduğuna dikkat çeken Kurt, “Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaş almak için sofralarınızda balığa daha fazla yer açmalısınız. Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde hem kendimizin hem de çocuklarımızın sağlığını korumak için D vitamini ve omega-3 yönünden çok zengin olan balığı bol bol tüketmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

BEYİN, KALP-DAMAR HASTALIKLARI VE ALZHEİMER’A KARŞI OMEGA-3

İnsan vücudunda üretilemediği için mutlaka gıdalar yoluyla alınması gereken besinlerin tüketilmesini öneren Kurt, açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizde çok sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanserden korunmada önemli etkilerine sahiptir. Beynimizin %60’ını oluşturan yağların üçte biri Omega-3 yağ asitleridir ve bu yönüyle beyin gelişiminde doğrudan etkilidir. Yani gebelikten itibaren ve doğumdan sonra çocuk gelişimi için son derece önemlidir. Ayrıca, Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silahtır. Balık tüketirken limon sıkmak da Omega-3’ün vücuttaki kullanımını artıran bir özellik taşır.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYABİLİR

Göz sağlığına etkisini kaydeden Kurt, “Yaş ile birlikte, göz sağlığında da bazı problemler gelişir. Göz hastalıkları ve beslenme üzerine yapılan çalışmalar, balığın içerdiği omega-3 yağ asidinin pek çok göz hastalığına karşı koruma sağladığını göstermektedir.”

UYKU KALİTESİNİ İYİLEŞTİREBİLİR

Uyku problemleri, modern yaşamın en büyük sorunlarından biri olduğunu hatırlatan Kurt, “Uyku bozuklukları ile ilgili yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinin bunda rol oynayabileceğini göstermektedir. Haftada 2-3 gün düzenli olarak somon gibi yağlı balıkları tüketmek ve alınan günlük D vitamini miktarını arttırmak, hem uyku kalitesini hem de yaşam kalitesini arttırmaktadır.”

DİYABET RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Diyabet ile ilgili olarak da konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt, şunları söyledi: “Balık içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde, diyabeti olmayan kişilerde insülin direncini azaltarak diyabet görülme riskini azaltıyor. Diyabet hastalarında da inflamasyon (iltihap) görülme olasılığını düşürüyor.”

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

kış mevsiminde gripten korunmada da etkili olduğunu hatırlatan Kurt, “İçeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri kolon, prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Omega 3’ler antiinflamatuar özelliğe sahip oluyor. Yani vücudun virüs, bakteri, parazit gibi enfeksiyonlara karşı direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Dolayısıyla kış mevsiminde gripten korunmada da etkili oluyor.” dedi.

AKCİĞERLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Çalışmalarda balık tüketiminin akciğerleri korumaya yardımcı olabileceği kaydedildiğini söyleyen Kurt,  “Özellikle çocuklarda astım belirtilerinde azalmasının yanı sıra astımın önlenmesinde de yardımcı olabileceğine dair bulgular saptanmış. Yeterli miktarda balık tüketen kişilerde yeterli miktarda balık tüketmeyenlere nazaran yaşlandıkça akciğerlerin daha sağlıklı ve güçlü olduğu kanıtlanmış.” şeklinde konuştu.

HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR?

Açıklamasının sonunda hangi balıkların faydalı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt, “Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir. Vücudun ihtiyacı olan E vitamini sağlayarak cilt ve saç sağlığına olumlu etki sağlar. Özellikle yaşlanmayı geciktirerek vücudun direncini artırır.” dedi.