Kişisel ve Kurumsal Beslenme Danışmanı, Diyetisyen Murat Kurt, kilo vermek isteyenlere öğün atlamamaları gerektiğine dikkat çekti. Öğün atlamayıp, kalori alımını çok düşürmenin kilo vermek için faydalı olduğunu ifade eden Kurt, “Kilo sorununu çözemeyenlerin aklına gelen ilk soru şu oluyor. 'metabolizmam mı bozuldu, metabolizmamı yavaşlatan bir problem mi oluştu?' Metabolizma vücudun temel fonksiyonlarını sürdürebilmesi için harcadığı enerji miktarıdır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte tabiat kanunu olarak metabolizma hızımızın yavaşlaması sizleri korkutmamalı, yavaşlayan metabolizmaya karşılık gereksiz hızlandırıcı çabalara girilmemelidir. Metabolizmanın aşırı hızlı olması da yavaş olması da problemdir. Hızı ve büyüklüğü öncelikle vücut bileşimlerine, temel olarak da yağ-kas oranına bağlıdır. Yağ oranı artıp kas oranı azaldıkça yavaşlamakta ya da tersine kas miktarınız çoğalıp yağlarınız küçüldükçe hızlanmaktadır” şeklinde konuştu.

DÜZENLİ EGZERSİZ İLE KALORİ YAKIMINI İKİ KATINA YAKIN ARTTIRABİLİRSİNİZ

Metabolizmayı etkileyen ve yavaşlatan durumlar hakkında Diyetisyen Murat Kurt, şunları söyledi: “Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranınız normale göre yüksek ise metabolizma hızınız olması gerekenden daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımını iki katına yakın arttırabilirsiniz. Egzersizin düzenli yapılması buradaki en önemli unsurdur. Çünkü yapmış olduğunuz egzersizde o anda yakılan kaloriden çok metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması daha önemlidir. Uzun süre ama daha orta tempo ile yapılan egzersizin, hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan çalışmalara göre daha verimli sonuçlar vereceğini de unutmamalısınız. Öğün atlamayın, kalori alımınızı çok düşürmeyin! Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır.
Yediğiniz bir besinin yağdan gelen oranın yüksek olması gereksiz enerji alımına neden olur. Vücuttaki yağ kütlesindeki artış giderek metabolizmayı yavaşlatır. Karbonhidratsız olmaz: Ekmeği kesmek yapılan büyük hatalardan biridir. Posa ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan tahıllı ekmekler, kan şekerini dengeleyerek hızlı acıkmamızı engeller. Sıfır karbonhidrat kas kaybına da neden olacağı için metabolizmayı yavaşlatır. Bedeninizin işlevselliğini devam ettirebilmesi için suya ihtiyaç duyar. Hatta hafif susuz iseniz metabolizmanız yavaşlayabilir. Yapılan bir çalışmada günde 8 bardak su içen kişilerin vücutlarının yakmış olduğu kalorinin 4 bardak içenlere göre daha fazla olduğu gösterilmiştir. Gün içerisinde alınan sıvı miktarına taze sebze ve meyvelerinde katkı sağladığını unutmadan bunları da günlük beslenme programınızda bulundurmanız önemlidir.”