HABER MERKEZİ

Ragıp Taş açıklamasında şunları dedi.Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir.

Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti vermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahiptir. Meme Kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları önemlidir.

Meme Kanserinin erken teşhisinde kendi kendine meme muayenesi çok önelidir. Bir diğer yöntem ise mamografi çektirmektir. Ne var ki ileriye dönük yan etkileri düşünülerek 40 yaşından erken çekilmemektedir. Hâlbuki meme kanseri günümüzde daha erken yaşlarda da görülebilmektedir.  Bu nedenle kendi kendine muayene ve şüpheli durumlarda doktor muayenesi de öncelik arz etmektedir. Ultrasonografi, Meme MR’ı ve biyopsi teşhiste yol gösterici yöntemlerdir.

İlçemizde Sağlık Müdürlüğünün alt katında bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’de mamografi çekilmektedir. Gerekli eğitim ve kendi kendine meme muayenesi usulleri anlatılmaktadır. Ayrıca tüm aile hekimlerinden ve toplum sağlığı birimlerinden bu konuda bilgi alınabilir. Keşan Devlet Hastanesinde ve Özel Keşan Hastanesinde Meme Kanseri taraması yapmak ve teşhisi doğrulamak için tüm tetkikler ve biyopsi yapılabilmektedir. Meme Kanseri ameliyatları gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde internet ve diğer iletişim araçları sayesinde hemen tüm bilgilere kolaylıkla ulaşılsa da, ihmalden kaynaklanan geç teşhisler devam etmektedir.  Kendimize değer vermemiz ve şüpheli durumlarda hekime müracaattan ve tetkik yaptırmaktan çekinmemeliyiz.

Meme Kanseri hanımlarda en çok görülen kanser türüdür.  Ancak erkeler de meme kanseri olabilmektedir. Halkımıza sağlık dolu günler diler “Geç Kalma!” uyarısını yenilerim.”