Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite Diyabetik ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın hedefleri doğrultusunda; Keşan Toplum Sağlığı Merkezi  bünyesinde Obezite  Danışma Birimi  kuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Keşan Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Gökhan Kaya, Birimde, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kronik hastalıklara neden olan risk faktörleri konularında halk eğitimlerinin yapılacağını ve danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Kaya, “Kurumumuza doğrudan başvuran  bireylerin fazla kiloluluk ve obezite açısından değerlendirilmesi, Aile Hekimleri tarafından tespit edilen obez hastalara obezite danışmanlığı verilmesi, tedavi gerektiren durumlarda ikinci basamak sağlık kuruluşuna yönlendirilmeleri sağlanacaktır.” diyerek şu bilgileri verdi: 

Obezite Nedir?

Obezite en yalın anlatımı ile vücutta aşırı yağ dokusu birikimi olarak tanımlanırken hastalık boyutuna birçok kurum ve kuruluş farklı tanımlar getirmiştir.

Vücutta sağlığı kötü yönde etkileyecek düzeyde yağ birikimi. (Dünya Sağlık Örgütü 1997)

Şişmanlık karmaşık, çok nedenli ve süreğen olan ve kalıtım ile çevre şartlarının etkileşiminden oluşan bir hastalıktır. (ABD Ulusal Kalp Akciğer ve Kan enstitüsü)

Şişmanlığın kişinin sağlığını tehdit edecek ve yaşam süresini etkileyecek boyutta olması. (Avrupa Laparoskopik Cerrahi Derneği)

Morbidobezite yani hastalık düzeyinde şişmanlık; oluşumunda kalıtımsal, davranışsal, sosyal, kültürel ve çevresel etkenlerin olduğu, sağlık ile ilintili bedensel, ruhsal ve ekonomik sorunlar yaratan süreğen, çok nedenli bir hastalıktır.

Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Günümüzde obezite, beraberinde getirdiği ek hastalıklar ve toplumsal sorunlar nedeniyle süreğen(kronik), ilerleyici, mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tip 2 Diyabetin temelini oluşturan insülin direnci ve hiperinsülinizmobez kişilerde görülen karakteristik bulgulardandır. Tip 2 diyabetiklerin %80’inin şişman olması, obezitenin diyabet için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu göstermektedir. Obezite, Tip 2 diyabet riskini 7-8 kat kadar artırabilmektedir. Vücut ağırlığının her %20 fazlalığında diyabet olma olasılığı 2 kat artmaktadır.

Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 üzerinde olanlarda diyabet ve koroner arter hastalıkları başta olmak üzere obeziteye bağlı mortalite 8 kat yüksektir. Bel çevresinin daha belirgin artması ile giden santral obezitede diyabet riski daha belirgin artmıştır. Metaboliksendrom olarak tanımlanan obezlerdeki insülin rezistansı, hiperinsülinemi, bozulmuş glukoz toleransı ve DM, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp damar hastalıklarının birlikte görülmesi dikkat çekicidir.

Obezitenin önlemesi hedeflenerek yapılan geniş ölçekli çalışmalarda, obezitedeki azalmanın diyabet gelişme riskini belirgin azalttığı gösterilmiştir. Bu kadar iç içe geçmiş obezite ve Tip 2 diyabetten korunmada ve hastalık gelişmiş ise de tedavi yaklaşımında ortak hedefler saptanması gerekmektedir.

Obezite ve beraberindeki hastalık yüzdeleri ise TİP 2 DİYABET % 61 RAHİM KANSERİ % 34 SAFRA KESESİ HAST. % 30 EKLEM HAST ( OSTEOARTRİT) % 24 HİPERTANSİYON ( YÜKSEK TANSİYON ) % 17 KALP HASTALIĞI % 17 MEME KANSERİ % 11 KOLON KANSERİ % 11.

Obezite önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obeziteden kurtulmak sizin elinizde. Sizde obezite hakkında danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız hizmetlerimizden yararlanmanız için Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimi’mize bekliyoruz.Tel: 0(284) 714 16 31.”