GİZEM GÖRÜR

14 Haziran’ın, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olması sebebiyle her yıl tüm dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlandığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Koyuncu, şunları söyledi: “Amacı, ihtiyaç sahipleri için kan veren gönüllü kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü güvenli kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir. Türk Kızılayı kan hizmetleri konusunda sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kan konusunda saygın bir kimlikle anılmasını sağlayıcı, her türlü alt yapı, eğitim, araştırma ve geliştirme çalışmalarını yaparak, bu kapsamda ulusal ve uluslararası ilişkileri geliştirmeyi vizyon edinmiştir. Tüm Dünya’da kan bağışçılarına adanan bugünde, Türk Kızılayı tarafından gönüllü ve düzenli kan bağışlayan kişilere teşekkür edilmekte, yaptıkları bağış sayısı doğrultusunda kan bağışçılarına madalya takdim edilmektedir. Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nde, kamuoyunda gönüllü kan bağışının öneminin pekiştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin bilgilendirme yapılarak, kan bağışı konusunda davranış değişikliği ve kalıcı bilinç yaratılması amaçlanmaktadır.”

DUYAYRLILIK GÖSTEREN HERKESE TEŞEKKÜRLER

Türkiye’de kan bağışının Kızılay çatısı altında toplandığının altını çizerek sözlerine devam eden Vedat Koyuncu, “Kızılay, dil, din ve ırk ayrımı yapmadan kana ihtiyacı olan herkese yardım etmeye çalışmaktadır. Kan bağışı konusunda farkındalık yarattığımız sürece ve önemli günü gündeme taşıyıp, daha fazla bağışçıya ulaşacağımıza inanıyorum. Kan bağışı konusunda, Keşan son derece duyarlıdır. Bundan ötürü de, kan bağışı konusunda gerekli duyarlılığı gösteren tüm halkımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

KAN BULUNMADIĞINDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR

Kan, yapılamayan ve üretilemeyen tek ilaç olduğuna kayıt düşen Koyuncu, şöyle devam etti: “Kanın tek kaynağı insandır. Onun haricinde kanı bulma ve üretme şansımız yoktur. Bundan ötürü de kan bağışını artırmalıyız. Çünkü kan bulunamadığı zamanlarda, büyük sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. İnsanların bir gün benzer sıkıntılarla karşı karşıya kalmaması için bağış konusunda, daha fazla duyarlılık göstermesi gerekiyor.”

İHTİYAÇ SÜREKLİ ARTIYOR

“Kan bağışı konusunda Türkiye olarak ne durumdayız?” şeklindeki soruya cevap veren Vedat Koyuncu, şunları dedi: “Türkiye’de yüzde 3,5-yüzde 4 oranında düzenli kan bağışında bulunan insanlar bulunmaktadır. Ancak bu oran ihtiyaç açısından yeterli olmuyor. İhtiyaç sürekli olarak, artıyor. Dünya ölçeğine bakıldığında, düzenli kan bağışında bulunanlar yüzde 5,6-yüzde 5,8 seviyelerindedir. Türkiye olarak, biz bu rakamlara ulaştığımızda, kan ihtiyacı konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmayacaktır. Şuanda, kan anlamında stoklarımızda 1 aylık olması gerekirken; bağışlanan kanlar 3-4 gün içerisinde tüketiliyor. Bunları göz önünde bulundurarak, insanlarımızın daha fazla kan bağışında bulunmalarını istiyoruz.”

Koyuncu, sözlerini şöyle tamamladı: “Kan bağış haftası olması nedeniyle, en fazla bağışta bulunan insanlara madalya verilecektir. Madalya töreninin ise, Cuma günü yapılması planlanıyor.”