HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda, 14.00’te başlayan toplantıya Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Hasan Şen, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Kıyım ile çiftçiler katıldı.

Toplantı öncesi bilgilendirmede bulunan Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, tarla bitkilerinin başından sonuna kadar üretimde karşılaşılan problemler hakkında bilgi vereceklerini belirterek, “Buğday, ayçiçeği, çeltik, mısır bütün bu bitkilerin en başından sonuna kadar üreticilerimizle karşılıklı sohbet ederek, onlara öneriler yapacağız. Varsa kafasında üreticimizin bazı sorular ya da neler olur bunları beraber tartışacağız. Su zengini bir ülke değiliz. Var olan suyumuzu korumamız lazım. Tekirdağ’da 33 tane gölet yapmışız ne işe yarıyor? Yüzde 5’ini bile sulamada kullanmıyoruz. Yağan yağışı tutamıyoruz. Gelen suyu tutmalıyız. Organik maddemiz yok. Gelen sular alttan gidiyor. Sen toprağı gereksiz işlersen su gider. Trakya’da su var. Nehirlerimiz akıyor yanımızda ama biz bakıyoruz. Suyumuz çok önemli. Biz su zengini bir ülke değiliz. İklim değişikliği nedeniyle bu yağmurlar çok sert ve kısa sürede gelecek. Eğer su hasadını iyi yapamazsanız işimiz daha da zorlaşacak. Var olan suyu korumalı, gelen suyu da mümkün olduğunca tutmalıyız. Hep beraber bu akan nehirleri bir projeyle damla sulama haline getirmemiz lazım. Trakya’da tek ürünü bırakmamız lazım. Trakya’da çift ürün yapmadığımız sürece çok fazla karımız olmaz. Tarlalarımızdan sulamaya açık çift ürün almalıyız” dedi.

BUGÜN NEHİRLERİN DENİZE AKMASI ÇOK ÜZÜNTÜ VERİCİ BİR ŞEY

Prof. Dr. Fadul Önemli de, öncelikle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak, “Böyle özel bir günde bu programın olması bizim açımızdan iyi. Üreticilerle bizim kavuşmamız bizimde pratikte olan bazı şeyleri kavramamızdan iyi. Ortak noktalarda buluşacağız. Talepler doğrultusunda iklim değişikliğini, suyun önemini istediler. Gelecekle ilgili öngörülerde de bulunmamız gerekir ki çiftçilerimiz ona göre tedbirlerini alsınlar, ona göre kendilerine plan yapsınlar. Her yıl su dengesi bozuluyor. Geçen yıl kar yağışı olmadı. Daha önce Trakya avantajdaydı kar yağışında bu yıl Anadolu avantajlı. Artık her damlayı tutmak zorundayız. Bugün nehirlerin denize akması çok üzüntü verici bir şey. Yarın öbürgün teknolojiyi değiştirerek oradaki suyu buraya almaya çalışacağız. Bence bütün o suyu depolarda toplamamız gerekir. Eski sistemleri de değiştirmemiz gerekir. Salma sulama değil de damla sulamaya geçmemiz gerekir. Damla sulama ile sulanmayan hiçbir karış toprağımızın kalmaması gerekir. Kontrolü bizim almamız gerekir. Önemli olan çeşit değil yapılan işlem. Doğa koşullarını takip edebilme yeteneği önemli. Kim daha iyi takip edebiliyorsa doğa koşullarını o kazanıyor” diye konuştu.

SUYUN YÖNETİMİ BİR O KADAR ÖNE ÇIKMAYA BAŞLADI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz da, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle günün anlam ve önemini belirten bir toplantı düzenlediklerini dile getirerek, “Bugün biz bu toplantıyı yaparsak daha faydalı olacaktır. 14 Mayıs Dünya Çiftiler Günü’nü canı gönülden kutluyorum. Sevgili katılımcılar küresel ısınmayla birlikte, pandemi de peşinden gelince gıdanın, tarımın, üretimin ne kadar önemli olduğu bir o kadar ortaya çıkmış oldu. Dünya nüfusu hızla artıyor. Küresel ısınmadan dolayı iklim krizleri, suyun önemi, suyun yönetimi bir o kadar öne çıkmaya başladı. Biz potansiyelimizi daha fazla nasıl ortaya çıkarabiliriz, verimliliği nasıl arttırırız, masraflarımızı nasıl kısarız bununla ilgili bilim insanlarıyla sizleri bir araya getirmekti” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer ile Prof. Dr. Fadul Önemli, ‘Bölgemizde üretimi yapılan tarla bitkilerinde yaşanan sorunlar, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, tarımda suyun önemi, pestisitlerin toprak ve üründeki kalıntıları ve gelişen teknolojinin tarıma entegrasyonu’ konularında bilgiler verdi.