2013 yılı Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısı yapıldı. 3 Eylül Salı günü saat 10.00'da Keşan Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda Kurban Bayramında hizmetlerin sağlıklı ve etkin yürütülebilmesi için gerekli kararlar alındı. 

Toplantıya Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yusuf Yörük, Türkiye Diyanet Vakfı Temsilcisi İbrahim Kuş katıldı. 

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı yaptığı konuşmada; "Kurban bayramımızda hizmetlerin hukuki, yasal sağlıklı etkin ve temiz olarak yürütülebilmesi için buradaki üye tüm kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Komisyon’un aldığı kararlar şöyle:

1-     Halk Bankası’nda kurban kesim hesabı açılmasına,

2-     Kurban satış yeri olarak mevcut canlı hayvan borsasının tespit edilmesine, bunun dışında talep gelmesi halinde değerlendirilmesine; denetimin belediye, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ticaret Borsası tarafından yapılmasına,

3-     Kurban kesim yeri olarak aşağıdaki yerlerin tespit edilmesine:

a)     Büyükbaş hayvanların kesimi Belediye Mezbahası’nda,

b)     Küçükbaş hayvanlar borsaya ait kapalı alanlarda, bunların haricinde, merkez, belde ve köylerde vatandaşların kendilerine ait bahçelerinde ve evlerinin önünde, kapalı garaj vb. gibi alanlarda hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesine, Keşan Belediyesi tarafından poşet dağıtılmasına.

4-     Kurban kesiminde üret olarak; büyükbaş hayvan kesiminde 90,00 TL ve küçükbaş hayvan kesiminde 35,00 TL olarak alınmasına,

5-     Mezbahada büyükbaş hayvan kesimi için Belediye tarafından yeteri kadar kasabın görevlendirilmesine,

6-     Kurban Komisyonumuzca yukarıda belirtilen yerlerde kestiren vatandaşlarımızın Kurban Ücretlerini Halk Bankası 05000015 nolu TL hesabına yatırmalarına, ücret yatırma işleminin 23 Eylül 2013 tarihinden 11 Ekim 2013 tarihine kadar sabah 09.00-17.00 saatleri arası yapılmasına,

7-     Kurban kesim ücretini bankaya yatırmayanların kurban kesilecek yerlerde görevlilere makbuz karşılığında yatırmaları için tedbir alınmasına,

8-     Kesicilerin önceden bankaya para yatıranların isim listesinde ilk sıradan başlamak üzere kesim yapmasına, ayrıca bankaya yatırmayıp kurban kesilecek yerde makbuz kestirenlerden de sıra numarasına göre kesim yapılmasına,

9-     Yönetim giderleri ve diğer kırtasiye giderleri için küçükbaşta 5.00 TL, büyükbaşta 10.00 TL Türkiye Diyanet Vakfı Muhasebesi’ne ödenmesine,

10-  Küçükbaş kurbanını borsaya ait yerde kendi kesen vatandaşlar için Ticaret Borsası’na makbuz karşılığı 10.00 TL ödenmesine,

11-  Görevli veteriner hekimlerin ücretlerinin Ticaret Borsası’nca karşılanmasına,

12-  Belediye ambulansı ile İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce görevlendirilecek hastane acil servisinin de Belediye Mezbahası’nda hazır bulundurulmasına,

13-  Kurban kesiminde görev yapacak olan din görevlileri: Alaaddin Çakal, Nihat Arıtaşı, Ali Gücüyener, Rasim Çelik’in iki gün görev yapmasına, görevli personelin ücretlerinin T.D.V. Muhasebesi’nden ödenmesine,

14-  Talep gelmesi halinde toplu kesim yerlerinde kasap olarak görevlendirileceklerin Halk Eğitimi Merkezi öncülüğünde Belediye ve Müftülük nezaretinde kursa alınıp, kursu bitirenlere sertifikalarının verilmesine 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2013 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 4. Maddesi ğ bendi uyarınca kurban kesim elemanı olarak toplu kesim yerlerinde görev almak isteyenlerin bu kurslara katılarak gerekli eğitimi aldıktan sonra “Kurs Bitirme Belgesi” alması sağlanacaktır. Ayrıca kurbanlarını kendileri kestirmek isteyenlerin de söz konusu kursa katılmalarının teşvik edilmesine,

15-  Toplu kesim yer taleplerinin en son 01 Ekim 2013 tarihine kadar yapılması, bu şekilde talebi olanların kesim işini sertifikası olan kasaplara yaptırması ve ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden veteriner hekim istenmesi gerekmektedir. Toplu kesim yeri talebi olması durumunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce Serdar Harmancı, Abdulkadir Öcal, Erdoğan Demir’in veteriner olarak görevlendirilmesine,

16-  Umuma açık ve hijyenik şartlara uygun olmayan yerlerde, sokak aralarında, park, bahçe, cadde ve anayol güzergahlarında kurban kesilmesinin önlenmesine,

17-  Kurbanlık olarak kesimi yapılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait kulak küpeleri ve büyükbaşlarda hayvan pasaportu kesim esnasında borsa görevlilerince toplanacak, kesimler tamamlandıktan sonra tutanakla borsa veteriner hekimince Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü’ne teslim edilmesine,

18-  İl içi hayvan nakillerinde büyükbaş hayvanlar için mühürlü ve imzalı hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanlar için yine hayvan sahibinin imzası bulunan nakil beyannamesi, il dışı nakillerde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için sağlık raporu bulundurulması gerektiğinden, bu hususlara dikkat edilmesine,

19-  Kurban kesilecek yerlerde kurban bayramının 1. Ve 2. günü sağlık ve çevre kurallarına uygun olarak kesim yapılıp yapılmadığının denetlenmesi için ayrıca borsa veterinerleri Hüseyin Kadri Gültekin, Ayhan Er’in görev yapmalarına ve ücretlerinin tespit edilip ticaret Borsası’nca ödenmesine,

20-  Kesici ve tüm görevliler için kimlik bilgilerini gösterir görev kartı takmalarına,

21-  Kurban kesiminin, bayramın 1. günü (15 Ekim 2013) saat 09.00’da başlayıp 3. Günü (17 Ekim 2013) günü akşam saat 16.00’ya kadar sürmesine,

22-  Kesim yerlerinde kurbanın kesilmesi için sıra bekleyenleri uygun bekleme yerleri oluşturulması ve hazırlanmasına,

23-  Kurban hususu ile bilgilerin ilan yolu ile vatandaşların bilgilendirilmesine karar verilmiştir.