SONGÜL KONAR

Tarım ve Orman Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda; aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitimi, el sanatları ve katma değerli ürünler, ipek böceği yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkları ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği başlıkları altında destek verileceği belirtildi.

Yapılan duyuruda yatırımların kırsal alanda veya kırsal mahallede olma zorunluğu olduğu belirtildi. Başvuruda bulunacaklarda aranan özellikler ise şöyle; 

GERÇEK KİŞİ İÇİN

ÇKS kaydı, AKS kaydı vb. belgelerle başvuru sahibi çiftçi olduğunu kanıtlayacaktır.

Tarım Bağkur’u ile tarımdan başka gelirinin olmadığını belgeleyecektir.

Bu iki koşulu birlikte sağlayan başvuru sahiplerinin Kırsal alan/Kırsal mahallede ikamet zorunluluğu aranmayacaktır.

Tarım dışı sektörlerde ekonomik faaliyetleri olan ve proje sunan gerçek kişilerin kırsal alanda yaşıyor olmaları ve bu durumu belgelendirmeleri gerekmektedir.

TÜZEL KİŞİ İÇİN

Hiçbir istisna olmadan yatırımını kırsal alanda veya kırsal mahallede yapmaları gerekir.

Tarımsal amaçlı kooperatifler/birlikler için; Kırsal Alan/ Kırsal Mahallede ikamet zorunluluğu aranmaz.

Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olduğu kaydedilirken, tüm yatırım konuları için; Hibeye Esas Proje Üst Limit Tutarı 500.000 TL, Hibeye Esas Proje Alt Limit Tutarı 20.000 TL olduğu açıklandı.

Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluştuğu ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödeneceği belirtildi.

Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmezken proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacak.