BÜLENT SAYLAM

Sahada incelemelerde bulunan Açar, Genel itibari ile çeltik üretiminde son devre uygulamalarının yapıldığı devreye de girilmiştir. Mevsimin çok sıcak gitmesi maalesef çeltik üretimlerinde de bazı olumsuzlukların yaşanmasına neden olmaktadır. dedi.

ÇELTİK ÖNEMLİ BİR TARIMSAL FAALİYETTİR

Çeltik tarımının bölgemizde ve Edirne genelinde önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu hatırlatan Açar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çeltik tarımı; Bölgemiz ve de ilimiz genelinde sulu üretim şartlarının önemli bir tarımsal faaliyetidir. Netice itibari ile üretimin her devresinde üretim artışına yönelik yapılacak doğru işlemler başta üreticinin menfaatine olacağı gibi bölgemiz ve de ülkemiz ekonomisine de önemli katkı sağlanmış olacaktır. Genel itibari ile çeltik üretiminde son devre uygulamalarının yapıldığı devreye de girilmiştir. Mevsimin çok sıcak gitmesi maalesef çeltik üretimlerinde de bazı olumsuzlukların yaşanmasına neden olmaktadır. Her şeyden önce her ne kadar çeltik Sıçak iklim tahılı olarak da kabul edilse de yine de aşırı sıcaklıklardan etkilenmesi muhtemeldir.” 

SICAKLIKLARIN DEVAM ETMESİ MANTARI HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR

Aşırı sıcaklar nem ve rutubeti artırdığından özellikle mantarı hastalıklarının kendisini hissettidiğini söyleyen Açar, açıklamasını şöyle bitirdi: “Üretim alanlarının sulu olması neticesinde aşırı sıcaklıklar nem ve rutubeti artırdığından özellikle mantarı hastalıkların bu devrede kendisini daha fazla hissettirdiği görülmektedir. Bu itibar iledir ki üretici bu konuda dikkatli olması menfaatine olacaktır. Tamam, geçmiş günlerde ilk mantarı hastalıklara karşın ilaçlamaların akabinde bu günlerde ikinci mantarı hastalıklara karşın ilaçlamalar yapılmaktadır. Ancak aşırı sıcaklıkların bu şekilde devam etmesi durumunda bitkilerin mantarı hastalıklara tekrar maruz kalması söz konusu olabilir. Diğer önemli bir konu da mantarı hastalıklar konusunda yapılacak mücadele devreleridir. Önemli olan hastalık etmenlerinin kendisini göstermesi olmamalıdır. Öncesinden tedbirlerin alınmasıdır. Mantar etmeninin bitki bünyesine girişi baştan engellenmeli veya en azından işin başında tedbirlerin alınması önemlidir. Aksi durumda ciddi anlamda üretim kayıplarına sebebiyet verilmiş olunabilir.”