AYGÜL KONAR

Açar, bitkisel üretimin, üretim devreleri itibari ile yapılan doğru işlemler ile bir anlam kazandığını bildirerek, iklimsel gidişatın üretimde önemli bir faktör olduğunun da bir gerçek olduğunu kaydetti. 

İklimin gidişatına müdahale etme imkânı olmadığını belirten Lütfü Açar, "Ancak üretim planlamasına müdahale edile bilinilir. Her fırsatta ifade edildiği gibi bitkisel üretimde 3 devre vardır. Ekim öncesi hazırlık devresi, ekim esnasında davranış ve ekim sonrası uygulamalar. Bu 3 devrede kullanılası gereken girdilerin doğru zamanda doğru miktarlarda ve doğru bir şekilde uygulanması ile üretim ekonomik anlam kazanır. Hububat üretiminde son devreye gelinmiştir. Hububatlar başaklanma devresine gelmiştir. Her şeyin normal gittiği bir dönemde hububat ekilişlerinde sıkıntılar baş göstermiştir. Son bir hafta içerisinde hububat ekilişlerinde alan alan sararmalar baş göstermiştir. İlk etapta geçmiş yıllarda görülen Take-all (Çökerten), halkın tabiri ile ‘Kara kök’ hastalığını akla getirmiştir. Ancak yapılan inceleme ve tetkiklerden maalesef yılın gidişatı da dikkate alındığında bitkilerin toprak altında köklerde ‘Kök Bitlerinin’ oluştuğu ve bu bitlerin bitkilerin köklerine yerleşerek bitkilere zarar verdiği anlaşılmıştır" dedi.

“MANTARI HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU TEDBİRLERİN DEVAM ETTİRİLMESİ ÖNEMLİDİR”

Kök bitlerinin, aslında geniş yapraklı bitkilerin ve özellikle şeker pancarına zarar veren zararlılar olarak bilindiğini ifade eden Açar, "Ancak bu yıl iklimin ılık ve de kış şartlarında kurak gitmesinin yanında son günlerde yağan yağışların yanında gece gündüz ısı farklılıkları bu zararlının hububat üretimlerinde de kendini göstermiştir. Bütün bu iklimsel gidişatın yanında zamansız ve de yanlış azotlu gübrelerin kullanılması bu zararlının oluşmasına zemin oluşturmuştur. Bu uygulama yanlışlıkları aynı zamanda 'Kara kök' hastalığının da çıkmasının nedenleridir. Fazla tohum, erken ekim, dengesiz gübreleme, özellikle Aralık ve Ocak aylarında buğdayın uyku devresinde yapılan azot uygulamalarına müteakip, bahar dönemi dengesiz azot uygulamaları bu gibi hastalık ve zararlıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bütün bu uygulama yanlışlıkların yanında kış mevsiminin de ılık ve kurak gitmesi de bu olumsuzlukların çıkmasına ortam oluşturmaktadır. Nitekim bu yılın iklimsel gidişatının yanında uygulama yanlışlıkları bu olumsuzluğun çıkmasına neden olmuştur. Gelinen durum itibari ile gerek ‘Kök bitlerine' olsun gerekse Take-all (Çökerten)  hastalığına karşın herhangi bir ilaç yoktur. Özellikle 'Kök bitlerine' karşı Bakanlık teknik talimatında bu konu yer almamaktadır. Dolayısı ile de ilaç tavsiyesi yoktur. Take-all (Çökerten) hastalığına karşı ise tohum ilaçlamasına ilaç vardır. Yeşil aksam ilacı yoktur. Bu saatten sonra yapılacak tek bir iş vardır. Özellikle hububatların kök ve sap aksamlarını mantarı hastalıklara karşı koruyucu tedbirlerin devam ettirilmesi önemlidir. Bu itibar iledir ki doğru bilgiye ulaşmak önemlidir. Aksi takdirde anlamsız yapılacak masraflar ile üretim masrafları artmış olur. Konu, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce de ciddi bir şekilde takip edilmektedir. Konu ile teknik açıklamalar ve önümüzdeki üretim sezonuna hazırlık açıklamalar muhakkak yapılacaktır" diye konuştu.