HABER MERKEZİ

Uzman Tarım Danışmanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Kurucu Üyesi Lütfü Açar, nitratlı gübre uygulamalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teknik elamanlarının gözetiminde yapılacağını belirtti.

E-REÇETE İLE GÜBRE ALINABİLECEK

Patlayıcı özelliğine sahip olan Nitratlı gübrelerin kullanımının yasak olduğunu kaydeden Açar, “Patlayıcı özelliğine sahip olan Nitratlı gübrelerin kullanımı yasaklanmış ve 26 Haziran 2016 tarihinden beri satışları yapılmamaktadır. Bitkisel üretimde önemli bir yeri olan Nitratlı gübrelerin uygulanması ile ilgili talimat yayımlanmıştır. Yeni talimat esasları doğrultusunda Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) ile Kalsiyum Amonyum Nitrat (%21 CAN) gübrelerin satışları çiftçilere e- reçete ile yapılacak. Akabinde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğü personelinin gözetiminde tarlaya atılacaktır.” dedi.

Yeni talimatın, ilgili kurum ve kuruluşlar ile satıcı ve de ithalatçı firmalara gönderildiğini bildiren Açar, “Yeni talimat esaslarına göre; ‘Amonyum Nitrat (%33AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Çiftçilere satış yapılmayacaktır. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlıktan izin almaya devam edeceklerdir. Üretici-İthalatçı firmaların ve bayi/dağıtıcıların yedieminlerindeki Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) ile Kalsiyum Amonyum Nitrat (%21 CAN) gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmıştır.’ Talimat esaslarına göre; Gübre üreticisi ve ithalatçısı firmalar, sevkiyat işlemlerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden yapacaklar. Gübre Kayıt ve Takip Sistemine kayıtlı olmayan dağıtıcılara/bayilere sevkiyat yapılmayacak.  Dağıtıcıdan/Bayiden dağıtıcıya/bayiye Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve %21 CAN) gübre satışı kesinlikle yapılmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Gübre almak isteyen üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İl/İlçe Müdürlüklerine başvurabileceklerine kayıt düşen Lütfü Açar, şunları söyledi:

GÖREVLİ OLMAYAN PERSONEL REÇETE VEREMEYECEK

“Gübre alacak çiftçiler ise;  kesinlikle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunda.  Gübre almak isteyen üretici Bakanlığın İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir. Müdürlük elemanları, çiftçinin ihtiyacı olan gübreyi çiftçilerin sistemdeki (ÇKS/TUKAS) arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 (dört) nüsha e-reçete düzenleyeceklerdir. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmayan çiftçilere kesinlikle e-reçete düzenlenmeyecek ve gübre satışı yapılmayacaktır. Ayrıca E-reçete, Gübre Kayıt ve Takip Sistemi (GKTS) üzerinden sistemde yetkilendirilmiş il/ilçe müdürlüğü personeli tarafından verilecektir. Görevli olmayan personel bu konuda reçete veremeyeceklerdir.  e-reçeteyi alan çiftçi e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi/dağıtıcıya başvurarak gübresini alabilecektir.  Bayi/dağıtıcı kuruluşlar, e-reçete'ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 21 CAN-%26 CAN) satışı yapacaklardır. Satış sırasında e-reçete üzerine yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve alıcı (Çiftçi) tarafından imzalanacaktır. Akabinde de ilgililer alım ve satım işlemlerini imzalayacaklar ve de Dağıtıcı/Bayi tarafından ‘Çiftçi Yol Kontrol Belgesi’ düzenlenerek nakil işlemi yapılacaktır.

Bu işlemlerin akabinde Çiftçi, almış olduğu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için ise e-reçete ile birlikte arazinin bulunduğu il/ilçe Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. İl/ilçe Müdürlükleri, gübre uygulaması için yapılan başvuruları değerlendirip ve uygulama takvimi hazırlayarak ilgili çiftçilere uygulama öncesinden bildireceklerdir. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve yetkili personel hazır bulunacaktır. Uygulama yapıldıktan sonrada e-reçete'nin arka yüzü taraflarca imzalanacaktır.”