SONGÜL KONAR

Anbarcı, böcekle mücadelede hasattan arta kalan hububata ait sap parçalarının derin sürüm yapılarak toprağın altına indirilmesi gerektiğini vurguladı. 

“SON BAHAR ZARARLARINDAN KORUNMAK İÇİN GEÇ EKİM YAPILMALIDIR”

Bölge tarımında önemli yeri olan hububatIardan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve yabani buğdaygillerin bu iklim koşullarında lokal olarak zarara uğradığını belirten Mustafa Anbarcı, yaptığı bilgilendirmede şunlara yer verdi: “Son yıllarda iklim değişikliğine, özellikle sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlı olarak buğday sineği popülasyonunun artış gösterdiği gözlenmiştir. Buğday sineği kışı toprakta pupa şeklinde geçirir. İlkbaharda çıkan erginler, yumurtalarını yapraklara bırakırlar. Bir dişi ortalama 300 yumurta bırakabilir. Yumurtadan 3-7 günde çıkan larvalar hububat ile beslenerek zarara neden olmaktadır. Erginleri ortalama 4 mm boyunda koyu gri veya siyahtır. (Sivrisineğe benzer şekilde) Asıl zararı veren larva olup larva bacaksız iğ şeklinde sarımsı beyazdan, soluk yeşile kadar değişik renkte olup, yaklaşık 4-5 mm boyundadır. Zarar şekline gelince, ergin olan buğday kesik sineği bitkiye zarar vermez. Zarar larvalar tarafından sonbahar ve ilkbaharda meydana gelir. Larvalar sapa kalkma döneminde toprağa en yakın olan ilk boğumun hemen üstü yaprak kını ile sap arasına girerek bitki öz suyunu emer. Buğday sineği başağa besin akışını engellediği için hem verimde, hem de kalitede azalmaya sebep olurlar. Bitkiler henüz kardeşlenme dönemindeyken zararın yüksek olması, tarlada yer yer seyrekleşmelere neden olur. Görülen zararlardan birisi de buğday sineğinin tahribat yaptığı sapların kırılmasıdır. Bu böceğin başlıca kültürel mücadelesi, tarlalarda hasattan arta kalan hububata ait sap parçaları derin sürüm yapılarak toprağın altına indirilmelidir. Son bahar zararlarından korunmak için geç ekim yapılmalıdır.”

Mustafa Anbarcı bilgilendirmesinin devamında, söz konusu zararlı ile mücadelede önerilen geçici tavsiyeleri şöyle sıraladı: “İlaçlama başlama zamanı: ilkbaharda (buğday-arpa) çıkışta 2-3 yapraklı olduğu döneme kadar yüzey ilaçlaması. Aktif maddesi: Lambda-cyhalothrin 50 Ot. EC-Uygulama dozu: 50 ml./da.”