Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2015 dönemi çeltik alım fiyatları konusunda basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, 60 randıman Osmancık pirincinin alım fiyatını ton başına bin 580 TL olarak açıkladı. Bakan Çelik, çeltik alımlarının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından bugün itibarı ile başlatılacağını söyledi.

Çeltik hasadının 4 Eylül'de başladığını ve 7 Kasım'da sona erdiğini belirten Bakan Çelik, 2014 yılında 830 bin ton olarak gerçekleşen çeltik üretiminin, bu yıl hasat neticesinde 920 bin ton olacağını gördüklerini, Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeltik rekoltesinin bu yıl gerçekleşeceğini dile getirdi.

Bakan Faruk Çelik, hasat başlangıcından bu güne kadar bakanlık olarak piyasaları yakından takip ettiklerinin altını çizerek, üreticinin aleyhine bir durumun gelişmemesi konusundaki takipleri ile çeltik üreticileriyle yaptıkları telefon görüşmeleri ve yüz yüze görüşmeler neticesinde bir karar alındığını kaydetti. Üretici aleyhine olabilecek gelişmelerin önüne geçme adına TMO olarak çeltik alım kararını aldıklarını ifade eden Çelik, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı vatandaşların tüm çeltiğinin alınacağını dile getirdi. Bakan Faruk Çelik, öteden beri TMO'nun sürdürdüğü randevulu alım sisteminin de devam edeceğine dikkati çekerek, ilgili bilgi ve dokümanlara Bakanlığın ve TMO'nun internet sitelerinden ulaşılabileceğini söyledi.

Pazar günleri hariç haftada 6 gün bu alımların sürdürüleceğini belirten Bakan Çelik, ürün bedellerinin en geç 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağını kaydetti. Faruk Çelik, bakanlığın en son 2012 yılında çeltik alımlarıyla ilgili bir fiyat açıklaması gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "O tarihteki ton başına çeltik fiyatı bin 165 TL’di. Bugün 2015 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatı ton başına bin 580 TL olarak belirlemiş bulunmaktayız. Bu bin 580 TL’ye ilave olarak bildiğiniz gibi ton başına 100 TL prim ödemesi ve ayrıca gübre, mazot, sertifikalı tohum ve toprak analizi gibi destek ödemelerine de devam edilecek. Bizim çeltiğimizin yüzde 84'ünün Osmancık ve benzeri ayarda ürünler olduğunu, % 16'sının ise baldo olduğunu da bu vesile ile belirtmiş oluyorum." diye konuştu.

LİSANSLI DEPOCULUK YASASI

"Lisanslı Depoculuk Yasası"na ilişkin de bilgi veren Bakan Çelik, "Bakanlıklar arasında da diyaloglarımız çalışmalarımız devam ediyor. Burada üreticilerin lehine olacak şekilde bu lisanslı depoculuğun sürecinin hızlandırılması ile ilgili de çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Üretici lisanslı depoya malını koyacağı, dilediği zaman dilediği kadar ve oluşan piyasa şartlarına göre satma imkanını elde edeceği bir durumun oluşması konusunda da bakanlık bünyesinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladık." dedi.

BALCILAR’DAN TEŞEKKÜR

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e ilgisinden dolayı teşekkür etti. Balcılar, şunları kaydetti: “Yaşanan bu süreçte bizleri hiç yalnız bırakmayan AK Parti İl Başkanı Sayın Yasemin Meral hanıma çok teşekkür ediyorum. Tabi ki gönül isterdi ki bu açıklanan rakam bin 700 TL’nin üzerinde olsun lakin TMO’nun açılacak olması ve piyasaya bu fiyatla da olsa müdahale etmesi bizlere güven verip rahatlatacaktır. Biz çeltik üreticileri olarak sorunlarımız sadece müdahale fiyatı değil elbette. Yasemin hanımın girişimleriyle en kısa süre içerisinde Bakan Faruk Çelik beyle Ankara’da buluşup bütün sıkıntılarımızı konuşacağız”