HABER MERKEZİ

Türkiye’ye son dönemde ithal pirinç girişlerinin olduğunu hatırlatarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Son dönemde ithal olarak giriş yapan pirinçlerin Çin menşeli olduğunu görüyoruz. Bizlerin aldığı duyumlara göre; bu pirinçler Çin ordusunun stoklarında 4 yıl boyunca beklemiş ve miladı dolmak üzeredir. Bu pirinçlerin ihale çıktığını görüyoruz. Birçok 3’üncü dünya ülkesinin dahi alıp vatandaşlarına yedirmediği bu ürünleri, Türkiye’de ithalatçı 3 büyük firma, Çin’den 85 bin ton pirinç getirmiş. Bu pirinçler, Türkiye’nin her yerinde şubesi bulunan marketlerde satılıyor. Pirincin kaliteli olup-olmadığını anlamak için uzman olmaya gerek yok. Tüketici; Çin marka pirinçle, yerli pirinci karşılaştırsın renginden farkı rahatlıkla anlaşılacaktır.”

TÜRK HALKININ DAMAK ZEVKİNİ VE PİRİNÇ YEME KÜLTÜRÜNÜ BOZUYORLAR

Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin ürettiği pirinç ülkeye yetmiyor. Ürün yetmediği takdirde dışarıdan ithal ürün gelecektir. Ama bizim karşı çıktığımız kalitesiz ürünlerin gelmesidir. Türk halkının damak zevkini ve pirinç yeme kültürünü bozuyorlar. Ülkemizde kişi başına 7 kilogram pirinç tüketimi varsa, bu kalitesiz pirinçleri görünce tüketim 5 kilogramlara kadar düşmeye başladı. Bu Çin markası pirincin vergiler dahil ülkeye giriş maliyeti 2,30 liradır. Daha sonra da ürünler tüketiciye 3,75 liraya satışa çıkartılıyor. İthal eden firmaların amacı para kazanmak. Ama ürün ithal edilecekse, kalitesiz pirinç değil; daha düzgün pirinç getirilsin. İnsanların sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yok.”

VATANDAŞIMIZ YERLİ ÜRÜNLERİ TERCİH ETMELİ

 “Peki, bu kalitesiz ürünlerin girmesinin engellenmesi için bir şeyler yapılamaz mı?” şeklindeki soruya cevap veren Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan randevu talebimiz var. Randevu tarihi geldiğinde bakanımıza kalitesiz pirinçlerin Türkiye’ye girişinin önlenmesi gerektiğini ve nedenlerini anlatacağız. Ayrıca vatandaşımızda pirinç alırken ithal ürünü değil; yerli olan ürünü tercih etmelerini istiyoruz. Vatandaşımız, Türk damak tadına uygun yerli ürünleri tercih etmeliler. En azından vatandaşımızda yediğinden bir şey anlasınlar.