BÜLENT SAYLAM

Sosyal medya aracılığıyla Trakya Birlik’i eleştiren Bezbaş, Konya Şeker’in ayçiçeği avans fiyatını, piyasa fiyatlarının üzerinde bir rakamla kilogram başına en düşük 5,368 TL ve en yüksek 5,859 TL olarak açıkladığını hatırlatarak; “Ayçiçeğinin merkezinden Edirne’den ses yok.Trakya Birlik yöneticileri ayçiçeği avans  fiyatlarını  açıklamakta geç kaldınız,farkında mısınız?” diye sordu.

“TÜCCAR, ÇİFTÇİNİN MALINI İSTEDİĞİ FİYATA ALIYOR”

Tüccarın, çiftçinin malını istediği fiyata aldığını ve Trakya Birlik’in bir an önce ayçiçeği avans fiyatını piyasa fiyatlarının üzerinde açıklaması gerektiğini kaydeden Bezbaş, “Konya Şekerin ardından fiyat açıklamak Trakya Birlik’e yakışmaz. Ayçiçeği ülkemiz için çok önemli bir üründür. Ülkemiz dünyanın en büyük yağ ithalatçılarından biridir. Ülkemizde ayçiçeği üretimini ne kadar çok arttırırsak ithalat o kadar çok azalacaktır. Üreticiyi memnun etmenin yolu ayçiçeği avans fiyatlarının önceden açıklanmasıdır. Ayçiçeği üreticisinin çoğu borcunu ödemek için ürününü düşük fiyatla da olsa ihtiyaçtan tüccara satmaktadır” dedi.

FİYATLAR HARMANDAN ÖNCE PİYASANIN ÜZERİNDE AÇIKLANMALI

Bezbaş açıklamasını şöyle tamamladı: “Trakya Birlik avans fiyatını erken ve piyasa fiyatlarının üzerinde açıklar ve üreticiye ödemeleri peşin yaparsa üretici rahatlar ve önümüzdeki yıl daha çok ayçiçeği eker. Daha çok ayçiçeği ekimi, daha az ithalat demektir. Ülkemizin dövizinin yurt dışındaki üreticinin cebine girmesini istemiyorsak ayçiçeği üreticisini harmandan önce piyasa fiyatlarının üzerinde açıklayarak memnun etmeliyiz.”