Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, gazetemizin dünkü sayısında yer alan  “Büyükdoğanca Köylüleri dertli. Alınmayan sütler yüzünden üretici zor durumda kaldı” başlıklı haberimiz üzerine yaptığı açıklamada, tesisin birliğe maddi zarar vermeye başlaması nedeniyle kapatıldığını belirterek, “Her şey birlikten beklenmemeli. Üreticilerimiz de elini taşın altına koymasını bilmeli” diye konuştu.

250 BİN LİRA HARCADIK AMA…

Büyükdoğanca Köyü’nde bulunan büyükbaş hayvan sağım ve depolama tesisini, 5 yıl önce Danone firması ile birlikte yaklaşık 250 bin lira harcayarak kurduklarını hatırlatan Meriç

Ayrıca yılda da ortalama 10 bin TL bakım masrafı olan bu tesisten biz birlik olarak istediğimiz verimi alamadık. Tesisi ilk kurduğumuzda Büyükdoğanca’dan günde 1 ton süt topluyorduk. Buradaki üyelerimiz bize bu miktarın önümüzdeki süreçte 2 tonu hatta 2.5 tonu bulacağı sözünü verdi. Ancak bu rakam son zamanlarda sadece 400 litreye kadar düştü.

Buradaki süt üreticisi ortaklarımız hem verdikleri sözü tutmadılar hem de tesise sahip çıkmadılar” dedi.

İSTERSELER TESİSİ KÖY MUHTARLIĞINA DEVREDERİZ

Tesisi kurarken Büyükdoğanca köyünde süt hayvancılığının daha da gelişeceğini umduklarını ancak yıllar geçtikçe bunun boş bir beklenti olduğunu anladıklarını da ifade eden Meriç, tesisin atıl duruma düşmesi nedeniyle 10-15 bin liralık bir masraf meydana geldiğini ve bunu birlik olarak karşılamayacaklarını belirtti. Tesisi köy muhtarlığına devretmek için teklif götürdüklerini de açıklayan Meriç şunları söyledi: “Birlik de bir yere kadar dayanabilir. Köydeki üreticiler ile birlikte yaptığımız görüşmelerde, bu tesisi köy muhtarlığına devredelim dedik. Fakat bize, 15 bin TL harca ondan sonra devret diye karşılık verdiler. Biz de buna karşılık olarak, maliyeti yarı yarıya karşılayıp tadilat yaptırmayı kabul etsek de, Süt Üreticileri Birliği’ne aidat ödediklerini söylediler. Biz buraya 250 TL’lik bir yatırım yapmışız. Bu yatırıma biraz olsun ilgi göstermeleri gerekiyor. Oradaki temizliği de biz mi yapacağız? Eğer bizlere verdikleri günde 2 bin 500 ton süt taahhütlerini yerine getirmiş olsalardı, zaten ben gereğini yapardım. Tesis için her defasında Örnek tesis diyorlar. Örnek tesis ama örneğe örnek katmadılar. Biz bu tesisi kar amacı güderek yapmadık. Fakat tesis her gün zarar ediyor. Oy vermediler diye ilgisiz kaldığımız şeklindeki söylemler kesinlikle gerçek dışıdır. Her şey Süt Üreticileri Birliği’nden beklenmez.”