Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, çeltik üreticisinin sorunlarının çözümü için TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Genel Müdürü ile görüştü.

Erdin Bircan, TMO Genel Müdürü Mesut Köse ile dün sabah saat 09.10’da bir görüşme gerçekleştirdi. Bircan, Köse’ye çeltik üreticisinin mağduriyetini anlatarak, Ofis’in açılması ile ilgili bir kararın olup olmadığını sordu. Genel Müdür Mesut Köse, Ofis’in açılması için hazırlıkların tamam olduğu ve 10 Aralık 2015 tarihinde Bakan’a onaya gidileceğinin bilgisini verdi.

Bircan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:“TMO’yu Atatürk çiftçinin kara gün dostu olsun diye kurmuştur. Ancak TMO bugüne kadar fiyat açıklamayarak ve alım yapmayarak çeltikte sorumluluğunu yerine getirememiştir. TMO tekrar kara gün dostu olmalıdır.

Ofis fiyat açıklamadığı için intihar eden üreticilerimiz vardır. Çiftçimiz maliyetinin altında fiyat veren tacirlerin elinde düşmektedir. Hatta fiyatın belirsizliği yüzünden tacirler bile mal almamaktadır. Çiftçimiz borçlarını ödeyememektedir. Çiftçi iflas ve intiharla baş başa bırakılmıştır. Çiftçimiz bankaların insafsızca kollarına itilmektedir. Büyük üretici bu sorunları yaşarken, küçük üreticinin durumu daha da kötüdür ve çiftçiliğe devam etme şansı kalmamak üzeredir.

MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİMİZ DAHA DA ZOR DURUMA DÜŞECEKTİR

Bu yıl çeltiğin doğa şartları ve iklim yüzünden randımanı düştü. Alım yapılacağı zaman randıman yüzdesinin esnek tutulması gerekmektedir. Ayrıca Ofis rutubet oranlarında da esnek hareket etmelidir. Ofis’in istediği rutubeti yakalayamayan üreticimiz deposundan çeltiği çıkartıp, tekrar kurutma yapması durumunda kilogram başına 10 kuruşluk bir maliyet artışı doğacaktır. Zaten iklim ve Ofis’in fiyat açıklamaması yüzünden mağdur olan çiftçimiz eğer rutubet ve randıman konusunda esneklik sağlanmazsa daha da zor duruma düşecektir.

Konu hakkında önce 9 Aralık 2015 Çarşamba Günü saat 13.35’te TMO Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan görüştüm. Çeltik konusunda çiftçimizin mağduriyetini anlattım ve Ofis’in açılıp, açılmayacağını, açılacaksa ne zaman açılacağını, fiyat olarak hangi ücretin belirleneceğini sordum. Buna karşılık kendileri verdikleri cevapta bir heyetin bölgede inceleme yaparak Ankara’ya döndüğünü, taslak bir rapor hazırladıklarını, ana raporun hazırlanmaya devam ettiğini söyledi. Mustafa Erdoğan, raporun bu hafta tamamlanarak TMO sunulacağını ve yönetim kurulunda Ofis’in açılıp açılmayacağına karar verileceğini söyledi.

ÇİFTÇİMİZİN MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ İLK HEDEFİMİZDİR

Genel Müdür Yardımcısından bir gün sonra Genel Müdür görüşme talebime geri döndü. Kendilerine dünkü Genel Müdür yardımcısı ile yaptığım görüşmeyi aktardım. İntihar eden çeltikçilerden haberlerinin olup olmadığını, böyle giderse intiharların artacağını ve bu yüzden hızlı hareket etmeleri ve bir an önce Ofis’i açıp, üreticiyi memnun edecek bir fiyat belirlemeleri gerektiğini, randıman ve rutubet konusunda Ofis’in esnek davranması gerektiğini aktardım. Genel Müdür bölgeden gelen raporun oluşturulduğunu ve bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına Ofis’in açılması için onaya gideceği bilgisini verdi.

Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi ilk ve öncelikli hedefimizdir. İpsala, Uzunköprü, Edirne, Enez, Keşan ve Meriç bölgemizdeki çeltik üreticimiz Türkiye’nin tek patenli pirinci olan İpsala Pirincini üretirken tacirin eline bırakılması çeltik tarımının tamamen yok olmasına neden olacaktır. TMO’nun bir an önce alım fiyatı açıklaması ve bu açıkladığı rakam ile de çiftçimizin yüzünü güldürmesi, maliyetin altına satılan çeltiğin fiyatının normalleşmesi gerekmektedir.”