Keşan’ın Büyükdoğanca Köyü’nde 5 yıl önce kurulan süt işleme tesisinin düzenli olarak alım yapmaması nedeniyle, köylüler zor durumda kaldı.

Tesisteki makinelerin yenilenmemesi nedeniyle sık sık arıza yapması yüzünden yaklaşık 6-7 aydan beri düzenli olarak süt alımı yapılmaması nedeniyle, köyde bu işle geçimini sağlayan 15 aile, sütlerini satamadığı için dökmek zorunda kalıyor.

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Büyükdoğanca köylüleri, günde ortalama 400-500 kilogram süt sağım ve depolama işi yapılan tesisin Keşan Süt Üreticileri Birliği’ne ait olduğunu belirterek, makineleri aylardan beri yenilemeyen Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Meriç’ten şikayetçi oldu.

Büyükdoğanca köylüleri Medya Keşan’a şu açıklamada bulundu:

ABDULLAH YAVUZ: BİRLİK, GEREKEN HİZMETİ VERMİYOR

“Bizim şikayetimiz Birlik Başkanı Nevzat Meriç’ten. Süt sağım sistemini yaptırmıyor. Sütlerimiz işlenip satılamadığı için dereye dökmek zorunda kalıyoruz. Oysa biz Keşan Süt Üreticileri Birliği’ne üyelik aidatlarımızı ve komisyonumuzu düzenli olarak ödüyoruz. Ancak gereken hizmeti vermiyor. Oysa bundan önce sütlerimizi Danone şirketi alırken işlerimiz çok güzeldi. Ancak firma değişikliği yapıldıktan sonra durum değişti. Sorunlarımızı ve şikayetlerimizi Birlik Başkanı’na ilettik. Kendisi ilgileneceğini söyledi ancak, aylardan beri bir gelişme olmadı. Şu anda tesisimiz çalışmıyor.”

ALİ NAR: SÜTLERİMİZ BOZULUYOR

“Süt sağım sistemimiz uzun süreden beri çalışmıyor. Geçen hafta içerisinde bir elektrikçi gelip tamir etmeye çalıştı. Ancak arıza giderilmedi. Biz bu yüzden sütlerimizi hem işleyemiyor hem de satış öncesinde tanklarda toplayamıyoruz. Bu yüzden sütlerimiz bozuluyor. Sorunlarımızı ilettiğimiz halde, bunlar kulak arkası ediliyor. Sorunumuzun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Köyümüzde günde 400-500 kilogram süt üretiliyor. 15 aile bu işten geçimini sağlıyor. 40 baş ineğimiz var. Sütümüz var ancak bunu işleyemiyor ve satamıyoruz.”

HALİL BAHÇE: BİRLİK BAŞKANI BİZİ OYALIYOR

“Biz köyümüzdeki sütle ilgili sorunumuzu iletmek için Keşan Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı’na 4-5 kez gittik. Ancak hiç ilgilenmedi. 7 aydan beri hiçbir şey yapılmadı. Oyalama taktiğiyle bizi oyalıyor. Tesis çalışmadığı için sütlerimizi dereye dökmeye başladık. Birlik seçimlerinden sonra işlerimiz bozuldu. Biz köy olarak rakip adayı desteklemiştik. Birlik başkanı tesisi bize devretmek istiyor. Bu tesis devlet desteğiyle kuruldu. Ancak o yıldan beri içindeki makineler yenilenmedi.”

İSMAİL HAKKI YILDIRIM: DESTEK YAPMAYA HAZIRIZ

“Dijital makinelerimiz sık sık arıza yapıyor. Biz bunları mekanik sisteme çevirmek istiyoruz. Firmalar bu iş için 12 bin TL maliyet çıkardı. Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, bu işin yapılmasını kabul etti. Ancak hiçbir şey yapmadı. Biz köy olarak da desteklemeye hazırız. Hem aidatlarımızı vermeye devam edelim hem de bir miktar sütten para almayıp, bu şekilde ödemeye katkıda bulunalım. Geri kalanını da Birlik karşılasın! diyorlar ama yapılan bir şey yok.”